Hedebøndernes gamle metoder redder lyngen

Den jyske hede og lyngen er mange steder hårdt trængt af skovtræer og græsarter. Foto: Nico CC BY 3,0, Wikimedia
Den jyske hede og lyngen er mange steder hårdt trængt af skovtræer og græsarter. Foto: Nico CC BY 3,0, Wikimedia

Igennem seks år har Naturstyrelsen testet forskellige metoder for at hjælpe den jyske hede, hvor blandt andet lyngen er i fare for at forsvinde.

Metode fra oldtiden.
Afbrænding af hedeområder, afgræsning med kvæg samt afgrøder der kan udpine jorden. Naturstyrelsen har været vidt omkring i forsøget på at hjælpe de jyske heder som er trængt af skovtræer og græsarter. Men styrelsen skulle en del år tilbage i tiden for at finde den mest effektive metode. Hedebøndernes metode har været brugt fra oldtiden og frem til omkring midten af 1800-tallet. Metoden går ud på, at man fjerner tørven helt ned til sandet og allerede efter et år blomstrer lyngen igen. Hedebønderne brugte blandt andet tørv til brændsel og byggematerialer, hvilket gjorde at det øverste lag tørv med jævne mellemrum blev skrællet af.
Ifølge vicedirektør Signe Nepper Larsen fra Naturstyrelsen giver naturpleje med den genopdagede metode, en helt unik naturtype. Det er ikke kun lyngen som nyder godt af det nye tiltag også andre sjældne planter som eksempelvis ulvefod og guldblomme dukker op igen.

Fakta:

En lyngplante kan blive 25-30 år gammel og skal fornyes inden den tid, da den ellers visner og dør.
Lyngfrø kan bevare spireevnen op til 100 år.

MR/

Kilde: dr.dk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder