Grydestegte duer over bål!

Jeg læste engang, at alt mad der kan laves i et køkken – også kan laves over bål. Med et par duer i fryseren skulle det testes om bålet gav samme gode resultat som inde i køkkenet.

På et tidspunkt faldt jeg for et godt tilbud på skovduer (ringduer) i et supermarked. Det er efterhånden ikke så sjældent at man kan købe vildt i dagligvarebutikker. Vildt er ikke fremmed for os, da min mand er jæger, men det var udenfor sæson, så to skovduer fra køledisken kom i kurven. Jeg læste engang, at alt mad, der kan tilberedes i et køkken også kan laves over et bål. Da vi ikke havde prøvet det før blev vi enige om bålstege den ene due på spyd og grydestege den anden due.

Spydstegt skovdue over åben ild

En grillstegt fugl over bål er et helt ikonisk billede på det frie vildmarksliv.

Duen blev sat på en afbarket pind og langsomt roteret over bålet. Nu er duer jo ikke de største fugle så selv om at kødet skal gennemsteges tager det ikke lang tid. Kunsten er hele tiden at holde varme på bålet uden at få for store flammer. Der er ikke meget fedt på en skovdue, men selv få dråber kan få flammerne til at blusse. Resultatet blev småt, men ganske godt. En grillstegt fugl over bål er et helt ikonisk billede på det frie vildmarksliv – og fra talrige westerns og forskellige survivalfilm.

Grydestegt skovdue over bål

Den anden due endte som nævnt i en gryde over bålet og her blev kødet meget bedre udnyttet. Det var mere saftigt og med det rette fyld blev det faktisk til et helt pænt måltid. Gryden blev hængt op over bålet i en hjemmelavet tre-fod, hvor grydens ophæng kunne hæves og sænkes efter behov. Som udgangspunkt bør man beregne en due per person. Med hensyn til ingredienserne brugte vi hvad vi lige stod og havde hjemme, men meget andet kan helt sikkert også bruges.

Grydestegt skovdue tilberedt over bål.

Ingredienser:

  • 1 due.
  • 1 porre.
  • 1 løg.
  • 1 fed hvidløg.
  • 1-2 gulerødder lidt afhængig af størrelsen.
  • 1 laurbærblad.
  • En lille håndfuld frisk timian.
  • 1-2 enebær.
  • En god sjat hvidvin.
  • 1 dl. fløde.
  • 3-4 dl. fond (hønsefond eller grøntsagsfond).
  • Lidt blåskimmelost, hvis du har det (1 lille spsk.)
  • Lidt bacon er altid godt, da duen er en mager fugl.
  • Salt og peber efter behov når retten skal smages til.
  • Lidt olie til at stege i.

Fremgangsmåde for grydestegt skovdue.

En god bålgryde hjælper på succesen og vildtet tørsteges ikke så nemt som når det spydsteges. Du kan bl.a. købe bålgryder og ophæng m.m. i forskellige friluftsliv-butikker.

Først skal duen renses og dernæst skal bacon og grøntsagerne skæres i passende størrelse tern. Timian finthakkes. Herefter brunes duen på alle sider i gryden med lidt olie. Bacon tilsættes og steges lidt, hvorefter løg, hvidløg, porre, gulerødder tilsættes. Svits det det hele let. Hvis der ikke er meget plads i gryden kan man evt tage duen op imens man svitser bacon og grøntsager lidt. Vi havde dog god plads i vores 6 l bålgryde. Hernæst tilsættes fond, hvidvin, enebær, laurbærblad og timian. Lad det stå og simre i godt 60 minutter over bålet. Løft låget med jævne mellemrum og kig til duen. Hvis væden er ved at tørre ud tilsættes lidt ekstra løbende. Jeg tjekkede at duen var færdig med en kødnål og kødet var endda begyndt at slippe fra benene.
Fjern laurbærbladet fra gryden og smag til med skimmelost, salt og peber. Der kan evt. jævnes med lidt ekstra fløde. Man kan servere den hele due med gryden/sovsen ved siden af, men jeg valte at pille kødet af duen og lægge det tilbage i gryden. Serveres med kartoffelmos eller bålbagte kartofler og brød lunet på bålet.

Alternativer til skovdue – og mere inspiration til bålmad

Har du mod på at lave spændende mad over bål – og kan du ikke få fat i skovduer, så er fasan, and og kylling også gode muligheder. Bålmad er hyggeligt og samlende. Der er skrevet mange, gode bøger om mad over bål med masser af tips og inspiration. Jeg har selv haft fornøjelsen af “bogen om bålmad” om tilberedning af mad over bål med tilhørende opskrifter.

Båludstyr fra pander til gryder, riste, ophæng m.m. kan købes i en række outdoorbutikker.

Bålmad kan være samlende for hele familien. Og faktisk ret sjovt at kunne lave mad helt uden el, sådan som vores forfædre har gjort i mange hundrede år.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder