Ny dansk koloni af eksotiske biædere

Ny koloni af biædere i Vendsyssel – sandsynligvis verdens nordligste.

Den europæiske biæder er et eksotisk indslag i den danske fuglefauna. Nu er der kommet en ny ynglekoloni i Vendsyssel. Foto: © Kostya Pazyuk | Dreamstime.com.

I Danmark er biæderen en forholdsvis ny ynglefugl, der har ynglet med mellemrum siden 1998. Nu har en lille ny koloni slået sig ned i Vendsyssel – og danner efter al sandsynlighed verdens nordligste koloni af de farverige fugle.

Det er ikke nyt med biædere i Nordjylland – om end stadig meget eksotisk. En nordjysk grusgrav kunne allerede for 10 år siden levere 3 ynglepar. Den nye koloni i Vendsyssel deler skrænter med digesvaler, der ligesom biæderne laver ynglehuller direkte inde i skrænten. Biæderens redehul kan være mere end 1 meter dybt.

Biæderens redehul kan være 1 meter dybt. Foto: © Mikhail Gnatkovskiy | Dreamstime.com.

Det nærmeste vi kommer en fritlevende dansk tropefugl

Biæderen er noget af det nærmeste vi kommer en fritlevende dansk tropefugl. Og eksotisk ser den ud med sine smukke, stærke farver. Som navnet angiver spiser biæderen gerne bier og hvepse, men også en lang række andre insekter som den på svalelignende vis jager og fanger i luften.
I det tidlige efterår trækker de danske biædere mod overvintringspladser i Vestafrika.

Yngler i kolonier i huller i stejle skrænter

Biæderen yngler i kolonier og bygger rede i huller i jorden eller på skrænter som det også er tilfældet i den nye koloni i Vendsyssel.

Biæderen yngler i huller i stejle skrænter. Fuglen er en eksplosion af eksotiske farver. Foto: © Andrei Stancu | Dreamstime.com

Forståeligt nok er der stor interesse for at betragte de farvestrålende fugle, der trods alt ikke er hverdagskost i den danske fuglefauna. Det henstilles dog til at der tages hensyn til fuglene – og tilskuerne undlader at forstyrre fuglene unødigt. Netop for ikke at forstyrre fuglene er ynglelokationen ikke nævnt i artiklen.

Frontfoto: © Michal Ninger | Dreamstime.com. Kilder: Dofbasen.dk.

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...