Variationen af svampearter er utrolig og jeg bliver gang på gang forundret og begejstret for den smukke og finurlige variation jeg finder i naturen. Når det kommer til svampe er flertallet af os mennesker nok mest interesseret i dem der kan spises. Men det er kun en meget lille del af svampene, der kan gå under den kategori og ofte er det de ikke spiselige svampe, der imponerer mig mest. En af dem er Stribet Redesvamp.
At svampen hedder Stribet Redesvamp (Cyathus striatus) er man ikke i tvivl om når man først ser den, særligt når toppen er åbnet. Den lille svamp har form som en rede og når svampen er åbnet op kan man se den furet-stribede inderside. Udenpå er svampen gråbrun og lodden, ja nærmest skægget. I starten er der låg på reden i form af en tynd lys hinde, men langsomt forsvinder hinden og i bunden af ”reden” ligger sporerne i små klumper, der minder om små æg i en rede.
Sporene spredes lidt anderledes end hos de fleste andre svampe. Sporemassen bliver nemlig ført med regnvandet når det regner. Der er ikke mange andre svampe, der kan forveksles med den smukke Stribet Redesvamp, men Klokke-Redesvamp og Krukkesvamp minder lidt om hinanden. Den findes primært i løvskov og den gror på jorden eller gerne ved flis. Ofte flere sammen. Det er dog langtfra alle der har set svampen, da den normalt ikke bliver højere end 1-1,5 cm.
Arten er almindelig i Danmark særligt i den østlige del af landet i juli til oktober, men nogle gange kan svampen findes helt frem til januar.
MR/
Kilde: Svampe.databasen.org, vestrehus.dk, fugleognatur.dk