Uldprodukterne i artiklen er sponsoreret af KALAMARI for at give NaturGuide.dk mulighed for at teste produkterne.
Opskriften på den perfekte morgen…
Egentlig kunne denne artikel også hedde “opskriften på den perfekte morgen…” Min mand og jeg har gjort noget vi ellers yderst sjældent gør: Taget fri en mandag! Efter en hektisk uge og ditto weekend, kiggede vi på hinanden søndag aften – og traf beslutningen. Vi havde begge både ferie og afspadsering til gode. Der var ikke langt fra tanke til handling. Næste morgen tog vi på tur i det smukke kystland langs Jammerbugten og vandrede henover klitheden med blå himmel, vintersol, kaffen på termokanden – og de første trækkende lærker på himlen.
Som altid klæder jeg mig gerne i lag når jeg er ude. Denne gang med et nyt sæt warmlayer inderbeklædning i merinould fra danske KALAMARI.
KALAMARI producerer warmlayer uldundertøj efter mål.
Det er ikke hver dag at vi tester tøjprodukter, der både er designet og syet i Danmark, men jeg kom i kontakt med danske KALAMARI, der producerer produkter i merino-uld, hvor særligt warmlayer-sættet vagte interesse. KALAMARI får ulden hjem som metervarer fra Australien og syer det i Fredericia. Jeg fik et sæt tilsendt og har de seneste par uger haft fornøjelsen at afprøve tøjet i forskellige sammenhænge.
Både min mand og jeg har i forvejen gode uldsæt fra kendte, klassiske producenter som Helly Hansen og Aclima. Gode produkter man ikke går fejl af, men som jeg sidder her med blokken i hånden foran brændeovnen i sommerhuset og tager noter til nærværende artikel, så må jeg bare forbavses over hvor fedt et produkt sættet fra danske KALAMARI er. Merino-ulden er superblød og kradser overhovedet ikke – og det er syet personligt til mig – efter mine mål. Det er nemlig det helt særlige ved KALAMARI. Tøjet sys først efter bestilling efter at man har opgivet ønskede mål. Og tilmed til en pris, der er fuld konkurrencedygtig med de mere kendte – og masseproducerede brands. Du kan altid vælge mellem 10 størrelser (fra XS til 6XL) og 5 forskellige længder for den optimale pasform, men derudover er det muligt at opgive egne mål – uden merpris.
Miljøvenligt og bæredygtigt koncept: På Kalamari's hjemmeside fremgår at “Kalamari er et brand, hvor naturlige materialer, bæredygtighed og dyrevelfærd er i højsædet, så vi sammen passer på vores natur.” Det kan du læse mere om på Kalamari.dk. Alle forsendelser pakkes i genbrugskasser eller genbrugspapir og ikke plastik.
Jeg er overrasket over at det er muligt at få tøj designet og produceret i Danmark – endda efter mål – uden at det er dyrere, tvært i mod, end de mere kendte masseproducerede “skandinaviske” mærkevarer, der reelt typisk produceres i Fjernøsten.
“tøj skal passe til personen, det er ikke personen, der skal passe til tøjet”.
Gitte Dahlhus, Kalamari
Plads til forskellighed.
For mit vedkommende har det været optimalt at få et sæt blødt uldundertøj, der har den helt rette benlængde. Jeg har med mine relativt lange ben ofte problemer at få benlængder, der ikke stumper. Men ikke denne gang! Jeg talte med stifter og ejer af KALAMARI, Gitte Dahlhus. Hendes motto er at “tøj skal passe til personen, det er ikke personen, der skal passe til tøjet”.
Det er svært ikke at holde af KALAMARIS' koncept om at “hylde forskelligheden” af vores kroppe – og at der derfor sys efter mål for at tilgodese den enkeltes behov.
Elastisk og kropsnært uden at stramme.
En fed ting ved warmlayer-undetøjet er, at det er ribstrikket, hvilket betyder at det er naturligt elastisk. Undertøjet sidder kropsnært, men uden på nogen måde at stramme. Uldundertøjet fås i flere farver. Jeg kan godt lide det farvede stykke, der er sat i siden på overdelen. Jeg synes at det farvede sidestykke understreger taljen på en god måde – og overdelen kan faktisk godt bruges som en bluse.
Ud på tur…
Jeg har haft gode muligheder for at teste ulden i praksis og har i december og januar været på flere vandreture med familien. En af mine favoritsteder er baglandet ved Thorup Strand – oppe på Jyllands skuldre. Her er en fantastisk natur og gode vandreruter.
Uldsættet fungerer fint som inderste lag når man vandrer. Det føles let, blødt og behageligt.
Adopteret af børnene – også som nattøj.
Efter planen skulle vi have været på sheltertur, men det udsete shelter var optaget (hvilket ellers er sjældent i januar). I stedet fandt vi et fredfyldt privat sted og rejste vores telt. Vejrudsigten lovede stille, klart vejr med månelys og nattefrost. Derfor var det oplagt at kravle i soveposen med uldundertøjet på.
Drengene på henholdsvis 9 og 10 år har også prøvet et warmlayer-sæt. De plejer ikke at gå stille med det, hvis der er noget, der kradser, klør og klemmer, men det blev hurtigt adopteret.
Ulden virker temperaturregulerende og bidrager dermed til en god nattesøvn.
Også til hjemligt hyggetøj…
Jeg må erkende at jeg kun er blevet gladere for mit warmlayer-sæt. Det er ikke kun blevet til aktive friluftsaktiviteter, men også hjemligt hyggetøj når jeg har fri. I går da vi ankom sent til sommerhuset var her lidt køligt og warmlayer-sættet kom i brug som nattøj og jeg sov fantastisk uden at være for varm eller kold.
Uldundertøjet kan bruges året rundt.
De fleste vil måske mene, at langt uldundertøj hører til frostkolde vinterdage. Og det gør det! Men det er en uheldig fordom, ja nærmest en myte, at uld kun forbindes med frost, sne og vinter.
Jeg har selv haft det sådan, at langt uldundertøj kun var en del af vintergarderopen, men jeg er blevet klogere og bruger nu uld året rundt. Uld har nemlig en masse gode egenskaber.
Uld er temperaturregulerende og kan ligefrem virke kølende om sommeren. Det lyder ulogisk, men forklaringen er, at når man har det varmt, så kan ulden transportere svedfugt fra kroppen. Når fugten fordamper fra ulden, der faktisk altid føles tør udenpå, så forbruges der varme.
Uld er rigtig god til at absorbere sved og fjerne fugt fra kroppen. Betydelig bedre end mange kunststoffer som f.eks. nylon.
Derfor virker uld temperaturregulerende: Når væske (sved) bliver til en luftart (fordampning) bruges der energi (varme). Uld vil lede sved væk fra en varm krop og i sommervarmen vil sveden i ulden fordampe – og dermed virke nedkølende.
Hue og håndvarmere i uld.
KALAMARI producerer også halvhandsker (håndvarmere uden fingre) og multihue, en tre-i-en-hue, der både kan bruges som hue, halsrør og hætte. Begge i blød, elastisk merinould. Både hue og halvhandsker har drengene og jeg allerede haft meget glæde af. De vejer og fylder ikke meget og jeg er ikke i tvivl om at de fremover vil være fast inventar i oppakningen når vi er på tur. Jeg kan godt få kolde fingre – også på en kølig sommeraften ved kysten. Halvhandskerne er for mit vedkommende derfor ikke kun til vinterbrug.
KALAMARI har indtil videre været et spændende bekendtskab som jeg tænker, at vi kommer til at høre mere til. På Kalamari.dk kan du se de forskellige produkter og farver. Min mand har allerede bestilt en lækker halsvarmer i dobbelt lag uld.