Skøjteløber og bækløber
Læst og vurderet af naturskribent Søren Olsen.
Når man går en tur langs en dam, en sø eller et vandløb en lun forårsdag eller om sommeren, ser man tit nogle ret spinkle insekter, der skøjter rundt på vandoverfladen. Det kan være gulbrystede skøjteløbere eller nordjyske bækløbere. De tilhører begge en insektgruppe ved navn damtæger, som der er 18 arter af i Danmark. Disse skønne, graciøse insekter beskrives i et nummer af naturtidsskriftet Natur og Museum, som udgives af Naturhistorisk Museum i Aarhus.
Damtæger lever hele deres liv mellem luft og vand, men de skal alligevel passe på ikke at drukne. De findes overalt, hvor der er vand, lige fra havedammen (hvis den ikke har alt for mange fisk), til søer, damme, åer og bække. Hæftet giver ideer til, hvordan man kan studere dem nærmere, og ved hjælp af en nøgle og gode fotos kan man bestemme dem.
Med en særlig ynde glider de spinkle insekter elegant rundt på vandoverfladen, men hvordan gør de det? Ved nærmere eftersyn ser man, at benene trykker vandet ned uden at perforere vandets overflade. Det skyldes, at damtægerne har en masse små vandafvisende hår på ben og fodled. Men bliver kroppen våd, for eksempel af kraftig regn, er de i stor fare for at drukne – medmindre de finder et tørt sted at soignere sig.
Jakob Damgaard: Damtæger. 36 sider, 68 kr.+ forsendelse (Naturhistorisk Museum 2015).