Boganmeldelse: Bushcraft i Norden

“Bushcraft” kan vel omtrent oversættet til “vildmarks-håndværk” og er grundlæggende det at have de fornødne færdigheder til at klare sig i naturen med de materialer og fødekilder, der findes derude. Det er der kommet en ny, spændende bog om – tilpasset nordiske forhold.

Læst og vurderet af Niels D. Lisborg.


“Bushcraft i Norden” er skrevet af Jesper Hede, der har mange års erfaring i vildmarksfærdigheder og primitivt friluftsliv. Bogen er velskrevet og flot sat op – og her er masser af viden og inspiration at hente, der sagtens kan bruges under danske forhold, hvor der som bekendt er begrænset med øde vildmarksområder.

Opslag fra bogen, der er flot illustreret.

Som de fleste, der får en ny bog i hånden for første gang, så bladrer jeg gerne bogen igennem for at danne mig et førstehåndsindtryk. Her bliver man hurtigt fanget af bogens flotte – og ofte stemningsfyldte fotos. Jeg kunne godt tænke at mig sidde inde i den mos-bivuak, der pryder forsiden og igen er vist inde i bogen.

Opslag fra bogen. Jesper Hede kommer godt omkring begrebet “bushcraft” og der er meget viden at hente – både for nybegyndere i friluftsliv, men også for erfarne bushcraft'ere.

Bogen kommer godt igennem en række begreber og aktiviteter, der kan bruges på rigtig mange friluftsture – uden at det behøver at være i den øde vildmark nord for polarcirklen. Der er god og brugbar viden om bl.a. navigering, sikker brug af kniv og økse, overnatning og etablering af lejrplads, brug af ild og båltyper m.m.
Jeg tænker at bogen faktisk også kan være en spændende aktivitetsbog for spejdere og måske naturfriskoler m.m.

Et par gange er jeg faldet over nogle mindre naturfaglige smuttere, der dog i praksis ikke har betydning. Bl.a. er skovfyr ikke et grantræ som beskrevet og birke-spejlporesvampen hører ikke til planteriget.
Under førstehjælp er der ved bi- og hvepsestik beskrevet at man skal fjerne brodden. Her er det måske værd at bemærke at hvepse ikke efterlader brod ved stik.

Opslag fra bogen. Teksten suppleres godt af forklarende billeder.

Bogen har også et fint afsnit om mad fra naturens spisekammer og hvilke planter man kan spise. Som i de fleste andre vild-mad-bøger er pastinak medtaget. Her bør der måske i en fremtidig 2. udgave tilføjes at den pastinak man finder i naturen har en ubehagelig plantesaft, der kan give vabler og sår.

Alt i alt er “Bushcraft i Norden” en rigtig fin bog med masser af viden – også for erfarne friluftsfolk. En bog som jeg helt sikkert vil trække ned fra bogreolen gentagne gange.

Jeg har selv en vildmarkstur foran mig, der går til det nordligste Norge. Her glæder jeg mig til at bruge nogle af inspirationerne fra bogen – bl.a. mosindpakket dampet fisk i et glødebål.

Bushcraft i Norden kan bl.a. købes hos Saxo til kr. 199,- (annoncelink til tilbud) – hvilket er et godt stykke under den vejledende pris, der i forvejen er meget rimelig.

Bushcraft i Norden af Jesper Hede. Muusmann Forlag 2020. 176 sider, hardcover. Vejledende pris: 249,95.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder