Boganmeldelse: Moderne selvforsyning   

Ny selvforsyningsbog forener traditionelle metoder med moderne ideer og er en håndsrækning til begyndere

Læst af naturskribent Søren Olsen

Forsiden af bogen.

I bogen ”Moderne selvforsyning” fortæller det svenske ægtepar Anders Rydell og Alva Herdevall om, hvordan man dyrker sin egne snitblomster, holder bier, dyrker grøntsager, plukker en høne, laver gin og tonic eller rører en hjemmelavet skosværte sammen – ved hjælp af traditionelle metoder og moderne ideer. Sammen driver de Krusenbergsodlarna, som ikke er et større landbrug, men blot en stor villahave uden for Uppsala i Sverige.     

Anders er forfatter og redaktør, og Alva er civilingeniør og projektleder for Uppsala Kommune, så hvordan kan de drive en selvforsynende have, samtidig med at de også har små børn? Mange med interesse for at være mere eller mindre selvforsynende er jo ofte i en lignende situation. Anders og Alva fortæller, at de heller ikke altid når alt det de gerne vil, og det er okay.

Lav din egen hyldebærvin. Foto: Roland Persson.

De ejer ikke en hel masse jord, og har ingen skov, marker eller enge, men blot en større havegrund. De fortæller, at tricket består i at behandle havegrunden som om den var en bondegård. De leder altid efter nye steder, hvor de kan plante træer og buske, anlægge bede eller bygge huse til nye dyr. For hvert år krymper græsplænen, til stor glæde for familien og til gavn for den biologiske mangfoldighed i haven.

Forfatterne understreger også, at alle kan være selvforsynende på deres egne præmisser. Det kan være på en gård, i en villahave, på en altan eller i en vindueskarm i en lejligheden. Det de finder mest værdifuldt ved at være selvforsynende, er det naturlige samarbejde der opstår mellem afgrøder, træer, buske og husdyr.

Lav din egen honning. Foto: Roland Persson.

-Det er der, den virkelige magi opstår. Et æble falder fra træet, og vi spiser det. Æbleskroget giver vi til hønsene, som giver os æg, kød og gødning til gengæld. Æggeskaller og hønseben havner i madkomposten, og sammen med gødningen udgør det grundlaget for en ny, næringsrig jord, der giver os nye æbler, bær, grøntsager og blomster, fortæller de i bogen.

Deres bog er en grundig og praktisk håndbog, skrevet i et ligefremt og direkte sprog, så alle kan være med, og man lades ikke i stikken med hensyn til hvordan man gør det ene eller det andet. Ud over at være velskrevet har bogen mange smukke fotos og et godt register.

Bogen kan bl.a. købes hos Bog & Ide (annoncelink til butik)

Anders Rydell & Alva Herdevall: Moderne selvforsyning. 336 sider, 350 kr., Turbine.

Featured billede: Lav din egen øl på humle. Foto: Roland Persson.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder