Ukrudt eller orkidé af Marianne Riis.
Jeg har flere gange fået henvendelser angående den fine Almindelig brunelle (Prunella vulgaris) som flere og flere finder i deres haver. Især i græsplænen træder den tydelig frem. Ofte går spørgsmålet på, hvilken ukrudtsplante det er, som er ved at overtage græsplænen?
Andre er gået i en anden retning og vil gerne vide om det er en af vores vilde orkideer, de er så heldige at huse i haven.
Svaret er ingen af delene. Med hensyn til ukrudt så er det selvfølgelig individuelt hvad man betegner som ukrudt. Ukrudt er jo blot vegetation som vokser, hvor man ikke ønsker det – og set i det lys vil flere haveejere og golfbaner nok betegne Almindelig brunelle som ukrudt.
Alm. Brunelle er vidt udbredt i Europa, Asien og Nordamerika. Planten er hjemmehørende i læbeblomstfamilien og er derved heller ikke en orkide. At nogle kan tage fejl er dog forståeligt når man ser de små smukke, violette blomster på nært hold. Orkideerne adskiller sig dog fra brunellen og andre planter på flere områder. Blandt andet har de udviklet helt særlige bestøvningsforhold, hvilket ofte har indflydelse på orkideblomsternes udseende.
Helbreder alt.
Almindelig brunelle har i mange år været kendt og brugt som lægeurt og det er ikke uden grund, at den på engelsk kaldes heal-all som betyder “helbreder alt”.
Planten er rig på A, C og K vitaminer.
De nordamerikanske indianerne kogte, efter sigende, de spæde blade og spiste dem samt lavede drikke på hele planten. Te lavet på brunelle skulle hjælpe mod alt fra feber, ondt i halsen, indre blødninger og diarré. Endda hjerte- og leversygdomme skulle den lindre.
Et grødomslag af urten siges at hjælpe, hvis man er blevet brændt af brændenælder (det har jeg dog endnu ikke afprøvet selv). Plantens desinficerende evner skulle også være gode og nogle steder har det været brugt til at pakke sår ind i, hvis man ikke har haft adgang til mere moderne udstyr. Også som mundskyllevand mod bakterier er den blevet brugt.
I Østrig indgår Almindelig Brunelle i den traditionelle medicin som te til behandling af lidelser i luftvejene samt infektioner.
Også i Kina er planten kendt for sine evner bl.a. i relation til forløbet af kroniske sygdomme.
I nyere tid har planten vist sig nyttig i forbindelse med forskning af blandt andet AIDS, forskellige allergier samt herpes.
Fakta om Almindelig brunelle:
En flerårig urt i læbeblomst-familien.
Firkantet håret stængel. Bliver typisk 5-15 cm høj.
Blomstrer i juni til september.
Planten findes især på overdrev, græssende enge, skovkanter samt velklippede græsplæner.
Den er almindelig i Danmark.
Blomsten er oftest violet men kan også være hvid, rosa eller rød.
MR/
Kilde: Danmarks Flora, Lægeurter ved Spøttrup, Wikipedia, altnature.com.