Boganmeldelse: HAVENS FORUNDERLIGE UKRUDT

Læst og vurderet af Marianne Riis

Med bogen, “Havens forunderlige ukrudt”, ser biologen Lilli Gruwier ukrudt fra en ny og anden vinkel. Hun flytter fokus, så det nu handler om hvor smukt og forunderligt det er og ikke om hvordan det skal bekæmpes. “Ukrudt er blot noget der vokser et sted vi ikke ønsker det skal vokse”.

Opslag fra bogen: Hver art har fået en sides omtale og på modsatte side er planten smukt illustreret med de fine, klassiske Flora Danica-tegninger.

Jeg er, som mange andre, vokset op med at græsplænen kun skal indeholde græs og bedene kun prydblomster. Ukrudt blev bekæmpet de fleste steder i haven når det dukkede op. Jeg har heldigvis ændret kurs siden, men hvad er ukrudt egentligt? Der blæser nye vinde og det vilde vinder mere indpas. Det er der kommet en fin bog ud af, hvor forfatter Lilli Gruwier har samlet 50 af de mest interessante ukrudtsarter og deres historie.

Ibogen er der som nævnt omtalt 50 forskellige planter, der af de fleste betegnes som ukrudt. Listen kunne sagtens være meget længere, da det er meget individuelt hvad hver af os betegner som ukrudt. Men de 50 arter er et meget passende antal. Det gør, at det er relativ nemt at få et overblik over de forskellige arter og alligevel er der plads til arter som nok ikke alle kender, eksempelvis Lægejordrøg.

For hvad er ukrudt? ”Ukrudt er noget, der vokser på et sted, hvor vi ikke vil have det.” (citat fra bogen)

Hver art har fået en sides omtale og på modsatte side er planten smukt illustreret med de fine, klassiske Flora Danica-tegninger. Enkeltheden i bogen gør, at den egner sig godt som begynderbog, hvis man gerne vil lære lidt mere om sit ukrudt. Ud over den lille fortælling om hver plante får man nemlig også oplysninger som eksempelvis blomstringstid og højde på planten. Og forfatteren har formået at få rigtig mange spændende historier med. Vidste du eksempelvis, at svinemælde kan spises og tidligere blev brugt som erstatning for spinat?
Derudover er den også rigtig fin som opslagsbog, da både formatet (ikke for stort) og inddelingen giver et overskueligt overblik.

Man kan ikke undgå at blive inspireret af bogen og næste gang den smukke følfod eller cikorie dukker op i haven et ikke planlagt sted, får den måske lov til at blive en del af helheden. Ukrudt kan nemlig noget! Ikke mindst for de mange hjemmehørende arter som lever på og af ukrudt og som for tiden er lidt presset.

Havens forunderlige ukrudt er bestemt en bog jeg kan anbefale og den får fem “mælkebøtter” herfra 🌻🌻🌻🌻🌻.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder