Urskovshvepsebukken er tilbage.
Den sort-gule hvepsebuk (Plagionotus detritus) har været regnet for uddød i Danmark i mere end 140 år. Nu er den fundet igen – i en udestue.
Insektet med det spektakulære navn Urskovshvepsebukken (Plagionotus detritus) blev for få dage siden fundet af Nanna Høegh Wenzell i hendes udestue ved Snoldelev.
”Jeg så godt at det var en hvepsebuk jeg havde fundet, men troede først at det måske var en Stor Hvepsebuk, da den var ca. 3 cm lang. Og så viste det sig, at være den meget sjældne Urskovshvepsebuk.” siger Nanna Høegh til NaturGuide.dk, og tilføjer ”der er ikke en masse døde træer i min have og jeg bor i en landsby, så måske er bukken kommet hertil med en sending træ til en af de andre beboere i byen.”
Nanna Høegh Wenzell har tidligere været heldig at finde sjældne dyr. Så sent som i januar, fandt hun ved den lokale sportsplads, et eksemplar af den sjældne bille; svampespringer. Og hun ved hvad hun taler om! Til august bliver hun færdiguddannet som biolog.
Også fundet ved Jægersborg Dyrehave.
Urskovshvepsebukken er for nylig også blevet fundet i en stabel skovet træ i Jægersborg Dyrehave. Her er de endda fundet ynglende. I 2012 blev der fundet et eksemplar på Randers egnen, men det blev senere fastslået at den var kommet til landet med importeret træ fra de baltiske lande. Ellers er bukken ikke set i mere end 140 år og den har derfor været anset for uddød indtil nu.
Urskovshvepsebukken minder lidt om Stor hvepsebuk, men der er alligevel forskellige kendetegn. Blandt andet er tværstriberne bag på dækvingerne mere dominerende og markante hos urskovshvepsebukken. Det gælder også for de gule tværstriber på hovedet og så har den også en kraftigere gul farve end Stor hvepsebuk.
Lever gerne i gamle, døde egetræer.
Det er hovedsageligt døde og halvdøde egetræer som er hjemsted for urskovshvepsebukken. Det er også her mellem barken, at man finder dens larver. Det er fra slutningen af foråret og hele sommeren, at den er at se, hvis man ellers kan finde den derude.
Om de nyopdagede bukke hele tiden har været i landet i længere tid og man blot ikke har opdaget dem før nu – eller om de eksempelvis er kommet til landet via importeret træ fra udlandet er uvist, men en glædelig nyhed for den danske biodiversitet er det da.
MR/
Kilde:fugleognatur.dk