Poppelbladbillen signalerer advarende rødt

poppelbladbille-02
Man skulle umiddelbart tro at den røde signalfarve afslører billen overfor fjender, primært fugle, der har insekter på menuen, men den røde farve er ikke tilfældig!

Rød betyder “stop – jeg smager grimt”

Poppelbladbillen (Chrysomela populi) hører til blandt de største af Danmarks ca. 250 bladbiller. Ikke bare er den relativ stor, men den er også særdeles øjnefaldende med sit røde dækskjold. Man skulle umiddelbart tro at den røde signalfarve afslører billen overfor fjender, primært fugle, der har insekter på menuen, men den røde farve er ikke tilfældig! Nogle biller vælger at falde i et med omgivelsernes grønne og brune farver, men poppelbladbillen toner rent flag, iklædt røde og sorte signalfarver! Ligesom vi kender det fra trafiklyset, hvor rødt betyder “stop”, gælder det også i naturens insektverden. Den røde farve er en advarselsfarve til omgivelserne om at “jeg smager grimt”.

poppelbladbille-01Poppelbladbillen er meget almindelig i Jylland i juni, men på Øerne er den mere fåtallig. Som navnet antyder lever billen gerne på popler eller bævreasp og findes gerne i skovhegn og lysåbne hedelokaliteter med bævreasp.
Både voksne poppelbladbiller og deres larver lever af blade fra poppel og bævreasp.
Larven af poppelbladbille kan udskille en grimt lugtende væske, der beskytter den mod rovdyr.
Poppelbladbillen kan opleves fra maj til august.

/JN
Kilder: Insekter i Danmark/Morten D.D. Hansen, Ole Jørgensen 2015, Naturporten.dk.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE