Eghjorten – Europas største bille, igen fundet i Danmark.

For 10 år siden blev der genudsat larver af kæmpebillen eghjort i Jægersborg Dyrehave. Nogle få blev genfundet som voksne biller i 2017. Nu er der igen fundet voksne eghjorte i Jægersborg Dyrehave, hvilket tyder på at der reelt er en lille bestand.

Det er blandt andet eghortens imponerende kindbakker som har givet billen sit navn. Foto: Orchi CC BY-SA 3,0, Wikimedia

Forsvundet i mere end et halvt århundrede og regnet for uddød.

Det er næsten 60 år siden, at eghjorten forsvandt fra den danske natur. I 2013 startede man et projekt for at få den store bille genindført i Danmark. Her blev der udsat både voksne biller og larver i Jægersborg Dyrehave nord for København. Fire år senere skete sensationen: For første gang i 50 år blev der klækket eghjorte i Danmark, hvor to hunner og to hanner blev fundet.

Egehjortens livscyklus er 3-6 år som larve i jorden inden forvandlingen til voksen bille sker.
Efter flere års stilhed på eghjort-fronten er der nu i 2023 igen fundet voksne eghjorte i Jægersborg Dyrehave, hvilket tyder på at der reelt er en lille bestand. Europas største bille lever igen i Danmark.

Navnet eghjort.

Eghjorten kan blive op til 10 cm lang og udsender en dyb brummen når den flyver, det lyder nærmest som en plæneklipper. Hanbillen har markante kindbakker der godt kan minde lidt om hjortegevirer. Deraf navnet eghjort kombineret med, at den lever hvor der er masser af dødt ved i form af blandt andet egetræer. Larven er 3-6 år om at udvikle sig, hvor de lever i gammelt dødt træ med jordkontakt. F.eks. væltede træstammer.

Her kan du læse mere om eghjorten.

(Artiklen er oprindeligt udgivet juni 2017, men opdateret juni 2023)

MR/

Kilde: naturstyrelsen.dk. Frontfoto: Martin Pelanek, Dreamstime.com.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE