På fjeldet klædt i bambus

På vandring under midnatssolen med underbeklædning af bambustøj fra top til tå. Vi tester de grønne tekstiler, der er på hastig fremmarch.

Artiklen er sponsoreret, men uafhængigt testet og vurderet af NaturGuide.dk.

Jeg testede for første gang bambus-underbeklædning som basislag. Det kom der en rigtig god oplevelse ud af.

Egentlig var det en tilfældighed at vi tog 350 km nord for polarcirklen med rygsækken pakket med diverse beklædning fremstillet af bambusfibre. Som et af landets største netmagasiner om natur og friluftsliv er vi ofte i kontakt med mange producenter og butikker. På samme vis kom vi en dag i kontakt med Michael fra Bambustøj.dk. Skæbnen ville at vi stod foran et rejseeventyr til det nordligste Norge – og hvorfor ikke afprøve bambusbeklædningens egenskaber på en tur i vildmarken?

Tøj fremstillet af bambusfibre regnes som et mere bæredygtigt alternativ til bomuld. Foto: Xiaofei Yu/Dreamstime.

Hvorfor tøj af bambus?

Bambusplanten har potentiale som en af Jordens bæredygtige ressourcer. Den er nem at få til at vokse og den vokser hurtigt. Den skal ikke genplantes efter høst, da bambus skyder igen fra rødderne. Den kræver betydeligt mindre vand end bomuld – og den kan dyrkes uden brug af gødning og pesticider, hvilket sjældent er tilfældet med bomuld. Der findes i øvrigt langt over 1000 arter af bambus, der især dyrkes i Asien, primært Indien, men også i Australien og Afrika (der har egne hjemmehørende arter) og i de senere år faktisk også i Sydeuropa.

Gode egenskaber i forbindelse med et aktivt udeliv

Ligesom uld har bambusfibre en vis antibakteriel egenskab (link; researchgate.net), der reducerer bakterievæksten, der forårsager den sure lugt, der ellers meget let fremkommer f.eks. omkring et par fødder efter en dag i tætte vandrestøvler.
Bambusfibre er desuden gode til at lede varme og fugt væk fra huden. Årsagen skal bl.a. findes i at bambusfibre kan optage op til 50% mere fugt end bomuldsfibre og dermed bedre fjerne fugt.

Første nat i soveposen – i lang underbeklædning af bambus

Home wear-sættet fra JBS of Denmark er umådeligt blødt og man mærker næsten ikke at man har det på. En fornøjelse at vågne efter den første nat i vildmarken.

Vi ankom sent om aftenen til Tromsø, hvorpå turen gik videre mod nordvest, ca. 1½ time i bil for til sidst at sejle med en mindre båd over til en af de mange øer på vestkysten ud mod Norskehavet. Vi gik i land på den ubeboede ø kl. 2 om natten, trætte efter en lang tur. Midnatssolen havde stadig magt og det var derfor en smal sag at slå teltet op. Vi krøb straks efter i soveposerne – og da temperaturen kun var omkring 7-8 grader, var det passende at trække i en let underbeklædning. Det var nu at det medbragte bambussæt “home wear” fra JBS of Denmark skulle stå sin prøve. Undertøj-sættet består af en langærmet overdel og lange benklæder. Og lad mig slå fast med det samme! Det er ufatteligt blødt og behageligt at have på. Jeg er glad for mit norske Aclima-uldsæt, men dette sæt overgår i komfort. Man mærker næsten ikke at man har det på. På labelen i tøjet står der 65% bambusviskose, 30% øko bomuld, 5 % elastan.

Det kan blive koldt på fjeldet så langt mod nord. Jeg klæder mig næsten altid efter 3-lags-princippet, hvor bambussættet klarer det fint som det inderste basislag mod huden.

Bambus “home wear” som underbeklædning

Det er velkendt at man bør klæde sig i lag når man er ude på fjeldet. På den måde kan man bedre regulere varmen. Man taler ofte om 3-lagsprincippet: basislaget mod huden, det isolerende lag, der varmer og skallaget yderst, der beskytter mod regn og vind.
Jeg brugte bambussættet som basislag. Det er meget tiltalende mod huden – selvom merinould også er super, så føles home wear-sættet bare godt – uden den mindste kløe. Sættet virker let og åndbart og det fungerede fint som basislag i samtlige dage vi var i den nordnorske vildmark. Igen skal det siges at temperaturen var moderat og svingede mellem 6-19 grader. I mere ekstreme kuldegradder vil ulden måske være at foretrække, men det fik vi ikke efterprøvet i denne omgang.

Home wear-sættet fra JBS of Denmark fås med sorte bukser og overdel i enten sort eller grå.

Også til casual hjemmebrug

Home wear-sættet fra Bambustøj.dk fås med overdel både i grå og sort. Jeg har et sæt af hver. Navnet er egentlig meget rammende. Jeg kan nemlig godt finde på at have sættet på når jeg har en casual fridag hjemme, netop fordi stoffet føles så blødt.
Det er godt at bæredygtighed er kommet på dagsordenen – også når det gælder tekstiler. Her har bambus helt sikkert et grønt forspring i forhold til produktionen af bomuld. Branded JBS of Denmark er øko-tex, standard 100-certificeret som sikrer, at samtlige komponenter af et givent produkt er testet for skadelige stoffer. Et godt sted at starte.

Kilder: Researchgate.net, cordis.europa.eu, bambustøj.dk.


Artiklen er sponsoreret, men uafhængigt testet og vurderet af NaturGuide.dk uden at vi går på kompromis med egne holdninger.

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...