Mysteriet om regnormens fordøjelse er løst

Engelske forskere har opdaget hvordan regnormen formår at omsætte svært fordøjeligt plantemateriale.
Engelske forskere har opdaget hvordan regnormen formår at omsætte svært fordøjeligt plantemateriale.

Regnormens hemmelige våben til fordøjelsen af plantedele er fundet.

Forskere har opdaget, hvordan regnorme kan fordøje plantemateriale, såsom nedfaldne blade, der ellers ville stoppe de fleste andre planteædere. Regnorme er ansvarlige for at returnere og frigive det kulstof, der findes i dødt plantemateriale. Ormene trækker nedfaldne blade og andet plantemateriale ned fra overfladen og spiser dem – og beriger derved jorden. Og det gør ormene vel og mærket på trods af giftige kemikalier, der produceres af en del planter for at beskytte sig mod planteædere. Blade og andre plantedele har et højt indhold af polyfenoler, der virker som et forsvar mod mange planteædere ved at forstyrre deres fordøjelse.

Særlige molekyler fundet i regnormenes tarme.

Forskerne, ledet af Dr. Jake Bundy og Dr. Manuel Liebeke fra Imperial College London, har identificeret hidtil ukendte molekyler i regnormenes tarme som modvirker planternes kemiske forsvar og muliggør fordøjelsen for regnormene. Forskernes arbejde er publiceret i Nature Communications med støtte og samarbejde fra Center for Økologi og Hydrologi, University of Oxford, og Cardiff University.

Molekylerne, som er blevet navngivet drilodefensiner, findes i så rigelige mængder at Dr. Liebeke anslår, at for hvert menneske på jorden er der mindst 1 kg drilodefensiner til stede i de regnorme, der lever på jorden. Molekylernes overflod er dog ikke et overskud. Drilodefensiner er så dyrebare for ormene, at de genbruger molekylerne for at udnytte deres virkninger igen.

Hvis ikke regnormene formåede at omsætte de døde blade, ville bladene hobe sig i tykke lag, ifølge forskerne.
Hvis ikke regnormene formåede at omsætte de døde blade, ville bladene hobe sig i tykke lag, ifølge forskerne.

En verden uden drilodefensiner ville være en meget anderledes verden, ifølge forskerne. Jævnfør Dr. Bundy vil en verden uden disse vigtige molekyler i regnormenes indre, betyde at nedfaldne blade vil forblive på jordoverfladen i meget lang tid – og hobe sig op i tykke lag. Landskabet ville se helt anderledes ud og kulstofkredsløbet ville blive afbrudt.

FAKTA OM REGNORME.
REGNORME (LUMBRICIDAE) ER EN FAMILIE I RÆKKEN LEDORME. DE ER KENDT FOR AT VÆRE NYTTEDYR, IDET DE FORBEDRER JORDENS KVALITET VED AT OMSÆTTE ORGANISK MATERIALE. REGNORME ER DESUDEN MED TIL AT LØSNE OG ILTE JORDEN, HVILKET ER GODT FOR PLANTERNES VÆKST.
REGNORME HAR INGEN EGENTLIGE ØJNE, MEN KAN SKELNE MELLEM LYS OG MØRKE. DE ÅNDER GENNEM HUDEN.
I DANMARK FINDES DER OMKRING 20 ARTER AF REGNORME.

Kilde: sciencedaily.com, Wikipedia.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE