Mindst 35 nye ulvehvalpe i 2024
Den jyske ulvebestand overvåges tæt af Naturhistorisk Museum og Aarhus Universitet i samarbejde med Miljøstyrelsen. De 8 kendte, jyske ulvepar har i 2024 tilsammen fået ikke mindre end 35 hvalpe. En pæn fremgang i forhold til 2023, hvor der efter alt at dømme blev født 14 ulvehvalpe i den danske natur.
Naturhistorisk Museum vurderer at der befinder sig mellem 32 og 43 voksne ulve i Jylland og mindst 35 hvalpe (født i 2024). Det oplyser Naturhistorisk Museum på ulveatlas.dk.
Ulve blev udryddet i stort set hele den vestlige del af Europa i løbet af 1700- og 1800-tallet. I Danmark blev den sidste ulv skudt i 1813 ved Skive. I 2012 genindvandrede ulven til Danmark. De danske ulve tilhører den centraleuropæiske ulvebestand og er alle indvandret til Danmark fra lande syd for grænsen – primært fra Tyskland. Kilde: Ulveatlas.dk.
Plads til flere ulve med en stigende hjortevildtbestand
Staten bruger årligt ressourcer (skattekroner) på at skyde og reducere den voksende bestand af hjortevildt da hjortevildtet bl.a. laver skader på landbrugets afgrøder. I statsskovene ser man mange steder skydetårne til jægere, hvorfra der skydes hjortevildt for at “regulere bestanden” som det hedder.
Ikke mindst på grund af den store hjortevildtbestand i Danmark regner forskerne med at der er plads til mindst 100 ulve i Danmark.
Ulven bidrager til øget biodiversitet
Ulvene efterlader en del af deres nedlagte byttedyr til andre dyr i naturen. Det betyder at ulvens jagt også skaber føde til mellemstore rovdyr, der lever af ådsler. Derudover er en række af de insektarter, der lever af kadavere blevet sjældne i naturen, men med ulvens tilbagekomst har disse arter fået en ny mulighed.