Hvorfor synger fuglene især morgen og aften?

En læser har været med familien på morgentur i skoven og spørger hvorfor synger fuglene især morgen og aften?

Højere luftfugtighed giver længere rækkevidde

Der er formentlig flere grunde til at fuglene synger mest intenst morgen og aften. En af forklaringerne er, at den relative luftfugtighed tidlig morgen og hen på aftenen er højere, temperaturen lavere og vinden ofte svag. Det giver optimale lydforhold, der bevirker at lydbølgerne transporteres bedre og længere. Nogle gange op mod 20 gange så langt som midt på dagen.

Fuglesangen skal lokke hunner og skræmme hanner

En syngende bogfinke-han. Foto: Mati Parts, Dreamstime.com.

Fuglesangen har til formål at tiltrække hunnen, men også fortælle andre hanner at “dette er mit territorium”. I det tidlige morgengry kan hannen ikke risikere at sove længe – og tabe sangduellen med sangaktive nabo-hanner. I så fald risikerer han at hunnen lokkes af naboens sang eller at en anden han flytter ind på territoriet.
En tredje grund til at synge mere intenst tidlig morgen og aften, udover tiltrækning af hunner og territorieafvisning af hanner, kan være fødesøgning i dagtimerne, hvor insekterne, der er hovedføde for mange fugle, er aktive.
Det menes også at hannen kan signalere overskud ved at synge inden “morgenmaden” efter en lang nat. Morgensangen kan signalere hannens gode form og territoriets gode beskaffenhed når han kan tillade sig at synge frem for at søge føde.
Det korte af det lange er, at der er flere bud og forklaringer på fuglenes sangaktivitet morgen og aften.

Kilde: Fugleværnsfonden/fuglevaernsfonden.dk, fuglestemmer.dk, Statens Naturhistoriske Museum/snm.ku.dk. Foto: Sydlig blåhals, Sander Meertins, Dreamstime.com.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE