Det er hele 13 år siden, at det sidst er fundet hasselmus i Jylland og nu er der gjort et nyt fund.
Sidst det lille pattedyr blev registreret i Jylland var det i Rinkenæs Skov i Sønderjylland. Denne gang er den sjældne og truede syvsover fundet i den kommende naturnationalpark i Draved Skov syd for Løgumkloster. Det var en naturinteresseret borger der gjorde det spektakulære fund.
Det lille pattedyr findes ikke mange steder i Danmark. Kun enkelte steder på Sjælland og Sydfyn og nu også på en helt ny lokation i Draved Skov i Jylland. Iflg. Seniorforsker ved Naturama og ekspert i hasselmus, Thomas Bjørneboe Berg, er der tale om breaking news i dansk naturforvaltning og det nye fund vil også blive fulgt op med ekstra overvågning af Draved Skov for bla. at vurdere bestandens størrelse og så vil der blive sat redekasser op i området. Martin Brink, projektleder for naturnationalparken i Naturstyrelsen fortæller, ” Det er virkelig en succeshistorie, at hasselmusen er retur i naturen. Med de mange levesteder Draved Skov rummer, så håber vi, at der er plads til at bestanden kan udvikle sig.” Hasselmusen der ikke er større end en tommelfinger, stiller helt bestemte krav til sine levesteder og er det man kalder for en indikatorart, der fortæller om naturens tilstand.
FAKTA OM HASSELMUSEN:
* Hasselmusen er med en kropslængde på 6-9 cm, den mindste af de europæiske syvsovere og den eneste repræsentant for syvsoverfamilien herhjemme.
* En syvsover er hverken en mus eller egern, men har sin helt egen familien under gnaverne.
* Syvsoveren har sit navn efter den lange vintersøvn som herhjemme varer fra ca. oktober til april.
* Den kan under vinterdvalen sænke sin temp. Ned til frysepunktet.
* Den lever af knopper, blomster, bær, nødder og til tider insekter og larver men gemmer ikke depoter med forråd som mus og egern.
* Hasselmusen trives i varieret og lysåben skov og har brug for krat for at komme rundt efter føde.
* Hasselmusen bygger gerne flere reder – alle 1-5 meter over jorden i grenvinkler eller op ad strammer i buske og træer.