Boganmeldelse: Rav – Et vindue til fortiden

Rav er naturens egen tidskapsel og et vindue til fortidens dyreliv

Læst af naturskribent Søren Olsen

Forsiden af ravbogen.

Det er efter en rigtig god vinterstorm man skal tage ud til kysten, hvis man vil finde rav, ”nordens guld”, som ofte ligger sammen med træstumper og tang. Hvordan man finde rav og hvad der kan være af dyr og planter indkapslet i det oprindelige harpiks, kan man læse om i en flot bog af Anders Leth Damgaard, der er formand for Den Danske Ravklub.    

Gennem årtusinder har mennesket været fascineret af rav, og det er med god grund. Der findes intet materiale i naturen som rav. I modsætning til sten vil rav hurtigt tage imod omgivelsernes varme, og dets gyldne farver kan lyse op, som var det Solen selv. I dag betages vi af ravets skønhed, men for mennesker i tidligere tider var rav forbundet med noget helt guddommeligt.

Rav med forskellige insekter og planter. Foto: Egon Gade.

I det gamle Romerrige mente man, at rav indeholdt nøglen til at opnå evigt liv, og en lille figur af rav havde samme værdi som en fuldvoksen slave. Selv om man ikke ser sådan på det i dag, er rav som smykkemateriale, prestige- og samlerobjekt yderst eftertragtet, og også videnskabeligt set har rav en uerstattelig værdi.

Et af bogens meget spændende afsnit handler om jagten på dinosaurernes blod, for det kunne være meget interessant hvis man fandt rester af DNA fra dinosaurerne indkapslet i tav. Så ville man måske kunne genskabe en levende dinosaur. Man har fundet ravstykker med blodsugende stikmyg, som levede samtidig med dinosaurerne. Disse fund er dog ekstremt sjældne, og der er kun registreret meget få eksemplarer i verden. Der findes et udstillet eksemplar på ravudstillingen på GeoCenter Møns Klint, og der er et foto af det i bogen. Man selv om man kan finde blod fra dinosaurer i rav, så mener forfatteren ikke at man kan udtrække DNA af det, da det er et forholdsvis skrøbeligt molekyle.

Rav kan have mange forskellige farver. Foto: Egon Gade.

På grund af den teknologiske udvikling er det muligt at komme endnu dybere ind i ravets spændende hemmeligheder. Hvis man skærer et stykke rav i stykker, måske for at få et insekt ud, så vil man oftest kun finde et hulrum omkredset af en meget tynd, porøs skal. Men ved hjælp af moderne CT-scannere og computerteknologi, kan man nu for første gang åbne ravet og trække selve verdenen inde i ravet ud. Det har været umuligt indtil for nylig. Man har arbejdet med udforskning af rav i århundreder, men de teknologiske muligheder i dag åbner op for helt nye måder at afdække Jordens fortid på.  

Bogen er blevet til i forbindelse med forfatterens arbejde med GeoCenter Møns Klints ravudstilling, og alle de ravstykker der omtales og afbildes i bogen, kan ses museet. Forfatteren har også været inde over den ligeledes meget flotte ravudstilling i Tirpitz-Bunkeren ved Blåvand. Begge steder er værd at besøge. 

To myg i parring, netop som et vindpust førte dem ind i den klistrede harpiks. Foto: Anders Leth Damgaard.

Bogen kan bl.a. købes hos SAXO fra kr. 264,95 (annoncelink til butik)

Anders Leth Damgaard: Rav – Et vindue til fortiden. 190 sider, 350 kr., Egon Gade Artwork Forlag.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder