Ådselsgrib over Danmark

En ådselsgrib har taget turen op til Danmark. Det er kun fjerde gang at arten ses herhjemme. Foto: Till Niermann, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.

Ådselsgrib på besøg i Danmark.

Det er ikke hverdagskost (endnu) at gribbe ses i luften over Danmark. Sidste sommer holdt en større flok gåsegribbe til i Nordjylland i en kortere periode og i foråret (maj) blev en Lammegrib med et imponerende vingefang på 2,8 meter set på Møn. Nu er der i årets første sommerdage observeret en Ådselgrib (Neophron percnopterus) over Sjælland. Ådselsgribben er kun set tre gange tidligere i Danmark.
Trods et vingefang op mod 170 centimeter er Ådselsgribben en af de mindre gribbearter. Den er udbredt i Sydeuropa, i store dele af Afrika nord for ækvator, det sydvestlige Asien samt Indien. Ådselsgribben lever af ådsler af mindre dyr som egern og slanger samt af insekter, der fanges levende.

Fuglen har har ret brede vinger med lille hoved og kort hale. Hovedet virker spidst på grund af det lange, tynde næb. Fjerdragten hos voksne fugle er karakteristisk hvid på krop, hale og vingedækfjer i kontrast til sorte svingfjer.
I de senere år er der i Danmark registreret både Lammegrib, Munkegrib, Gåsegrib og Ådselsgrib.
/MR

Kilder: Pandion.dof.dk, dr.dk, Wikipedia.

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...