Udbredelsen af de danske planter kortlagt.
Læst af naturskribent Søren Olsen.
Det er altid helt vildt at besøge Bornholm, for her er naturen anderledes end i resten af Danmark. Blandt de mere eksotiske vilde planter findes vild tulipan, der med sine gule, spidse blomsterblade udstråler forårsglæde og livskraft. Vild tulipan vokser dog også andre steder i Danmark, for den oprindelige sydøsteuropæiske blomst har siden 1700-tallet lige så stille forvildet sig fra haver og parker ud i naturen. Men det kommer alligevel bag på mig, at den også er ganske udbredt i det meste af Sønderjylland og på egnen omkring Roskilde.
25 års arbejde.
At det forholder sig sådan, fremgår af storværket ”Atlas Flora Danica”, der er et resultat af omkring 25 års arbejde. Flere hundrede fritidsbotanikere, professionelle såvel som amatører, har gennemsøgt og registreret forekomsten af 3.000 urter, blomsterplanter, buske og træer. Det er anden gang, at Dansk Botanisk Forening står bag en stor undersøgelse af den danske flora. Den første undersøgelse blev påbegyndt i 1904 og sluttede først i 1980.
I værket oplyses det kort om alle de fundne arter, hvornår og hvordan de er kommet til Danmark, hvilke voksesteder de foretrækker, og hvor i landet de er fundet. Der gives også et bud på, om de er blevet sjældnere eller mere almindelige. Der er også mange baggrundskapitler, som fortæller om, hvorfor planterne vokser hvor de gør. Ved at læse lidt om det, får man selv mulighed for at gå ud og finde planterne i naturen.
Dokumentation for planternes aktuelle udbredelse og bevaringstilstand.
Hovedformålet med det mangeårige og omfattende projekt har været at skaffe en saglig dokumentation for planternes aktuelle udbredelse og bevaringstilstand. Om de er i tilbagegang eller fremgang og eventuelt hvorfor. I grove træk er næsten halvdelen af de hjemmehørende arter gået tilbage (44 procent), en fjerdedel er gået frem (26 procent), og resten (30 procent) har uændret udbredelse. Tilbagegangen er mest udpræget for surbundsarter og lyskrævende arter, der er knyttet til åbne arealer.
Per Hartvig: Atlas Flora Danica. 1.565 sider i tre bind, Vejledende pris kr. 500., Dansk Botanisk Forening & Gyldendal 2016.