Simpel olielampe af en dåse tun

Lignende artikler

Det har længe været kendt i friluftsliv-verdenen, at en dåse tun i olie er en glimrende kilde til lys på lejrturen. Konceptet er ret simpelt.

Af naturvejleder Niels Lisborg.
Man tager blot en dåse tun i olie (tjek på dåsen at tunen stammer fra bæredygtigt fiskeri, der tager hensyn til delfiner). Prik et hul med dolken midt i låget – ca. et 4-5 mm hul. Derefter tager man et stykke køkkenrulle, papirserviet eller lignende og ruller et lille stykke til en væge, der stikkes ned i hullet, hvorpå vægen tændes. Nemmere bliver det ikke – og nu har man en olielampe, der kan lyse udenfor teltåbningen i mange timer. Dåsen bliver ikke varm – og tunen kan spises senere.

Laver du en lidt større – og kraftigere væge i et tilsvarende større hul, er det faktisk muligt at varme en kop kaffe i et metalkrus over olielampen.

Prik et hul midt i dåsens låg med kniven.
Tag et lille stykke køkkenrulle eller lignende – og rul det sammen til en væge.
Stik vægen ned i hullet i tundåsens låg – og tænd ligesom et stearinlys.
Olielampen kan brænde i flere timer.

Tunsandwich med skovsyre eller ramsløg

Ofte står man dog i den situation at man skal bruge tunen til spisebrug – inden der er behov for olie til en olielampe. Man kan sagtens tage tunen ud af dåsen og efterlade olien til senere brug. Jeg lægger gerne et par småsten i dåsen – ned i olien, for at give lidt vægtfylde. Læg derpå dåsens låg henover dåsen. Anbring vægen – og tænd når du har brug for et hyggelys i mørket.
Et par (ofte lidt klemte) skiver medbragt toastbrød med tun – og lidt grønt fra skovbunden, typisk ramsløg om foråret – ellers lidt skovsyre, der kan findes året rundt, giver en fin mad.

Olie som starthjælp til et vinterkoldt bål

Enkelte gange når der skal laves bål derude i vinterhalvåret, hvor det kan være lidt svært at finde tørt brændsel, har jeg haft held til at udnytte madoliens brændværdi fra en dåse tun. Der skal dog være lidt ild at starte op på først, da olien ellers blot slukker – og har modsat effekt.
Byg bålet op med små spåner og tørt bark – gerne fra birk. Hæld olien fra tunen i revner og sprækker på de lidt større brændestykker, der lægges på når der først er ild.
Med lidt enkle tricks er det dog ikke så svært at tænde bål – uden brug af madolien. Se tips til båltænding i fugtigt vejr.

Madolien fra tundåsen kan brænde, men først skal der være ild.
ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,498FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close