Universet dør langsomt

galakse
En af universets mange galakser. Her LEDA 89996, en klassisk spiralgalakse, der minder om vores egen mælkevejen. Foto: ESA/Hubble & NASA.

Alt har en ende. Det gælder tilsyneladende også for Universet.

Det sker ikke lige om hjørnet, men heldigvis først i en fjern fremtid. Men i følge et internationalt hold af forskere, vil galakserne langsomt blinke ud og Universet som vi kender være en saga blot. Dommedagsberetningen kommer fra et internationalt projekt, der går under navnet GAMA-oversigtprojektet. Denne dommedagsskæbne er blevet underbygget af den mest omfattende vurdering nogensinde. Forskerne har undersøgt energiudladningen på over 200.000 galakser, og har konstateret, at galakserne i øjeblikket kun producerer halvdelen af den mængde af energi, de producerede for 2 milliarder år siden.

Universet er døende, men det går langsomt.
Det har været kendt siden slutningen af 1990’erne, at Universet langsomt bliver mindre og mindre energirigt målt pr. volumenhed, men den nye undersøgelse viser, at energitabet sker over alle bølgelængder fra det ultraviolette til det fjerne infrarøde lys. Konklusionen er, at universet er døende, men det går langsomt.

Astronomerne kan se tilbage i tiden.
Med nye rumteleskoper kan astronomerne se længere ud i universet end nogensinde før. Da lyset bevæger sig med en fast hastighed, betyder det lyset man kan observere når man zoomer ind i rumteleskopet, er ældre end det lys, der f.eks. kommer fra Solen. Derfor ser man faktisk tilbage i tiden, når man kigger ud i rummet, og med rumteleskoperne kan astronomerne næsten se helt tilbage til universets skabelse.
Al energi i Universet opstod ved Big Bang. Ifølge Big Bang-teorien opstod universet ved en gigantisk eksplosion. Siden dengang har meget af energien i Universet eksisteret i form af masse. Stjerner lyser ved langsomt at omdanne masse til energi.

Projektet har involveret mange af Jordens kraftigste teleskoper, blandt andet ESOs Vista og VST-teleskoper på Paranalobservatoriet i Chile.

De nye data bekræfter altså Universets endeligt. ”Fra nu af vil Universet være i tilbagegang, og langsomt glide ind i alderdommen,” siger Simon Driver fra University og Western Australia, der er leder af GAMA-oversigtprojektet.

Kilde: rummet.dk, planetariet.dk.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder