Taskekrabber skyllet ind på turiststrand

Hundreder af opskyllede taskekrabber.
Hundreder af opskyllede taskekrabber.

En læser har observeret store mængder af døde taskekrabber, der er skyllet ind på stranden ved Vorupør, hvor hun holder ferie.

Inge, der holder sommerferie ved den jyske vestkyst, nærmere bestemt ved Vorupør i Nordvestjylland, har undret sig over store mængder store, døde krabber på stranden. Hun skriver:
“Kære Naturguide
Store mængder af døde kæmpekrabber er skyllet ind på stranden. Hvad kan være årsagen til de mange døde krabber? Jeg har aldrig set så mange og så store krabber ligge døde i vandkanten. De ligger der i hundredevis midt blandt de undrende turister”

Det har vi kigget nærmere på. Og det viser sig at det hverken er sygdom eller miljøforurening, der står bag. Ser man godt efter på billederne afsløres årsagen! Det er taskekrabber, hvis kløer er en velsmagende og efterspurgt delikatesse. Og alle krabberne på billederne – uden undtagelse, mangler deres krabbekløer. Tilmed ses at krabberne er blevet aflivet med et slag gennem skjoldet. De mange, døde krabber skyldes simpelthen at det er blevet fanget af fiskere på åbent hav, blevet aflivet og frarøvet deres krabbekløer, hvorefter resten er kastet tilbage i havet.

Efterfølgende er krabberne skyllet ind på stranden – i dette tilfælde ved Vorupør.

Norge, Sverige, England, Frankrig og Irland fisker målrettet efter taskekrabber. De årlige landinger i disse lande er ca. 40.000 tons i alt, mens der kun landes 200-300 tons i Danmark, hvor den hovedsageligt fanges som bifangst.

Opskyllet taskekrabbe. Begge krabbekløer er fjernet. Resten er smidt ud som affald og skyllet ind på stranden.
Opskyllet taskekrabbe. Begge krabbekløer er fjernet. Resten er smidt ud som affald og skyllet ind på stranden.

Taskekrabben er den største krabbeart i de danske farvande. Skjoldet kan i nogle tilfælde måle op til 30 cm, men bliver dog normalt ikke over 20 cm. Krabben kan nå en vægt på op mod 5 kg. Den lever på stenrev og klippebund i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat. I Danmark spises normalt kun de to store kødfulde kløer. Resten af krabben smides ud straks efter fangsten. I Sverige og Sydeuropa er det derimod kroppen, der er den mest populære del af krabben.

Spørg om natur.

Hver uge udvælger vi et spørgsmål fra en af vores læsere. Vi kan desværre ikke svare på alt og vi kan ikke overkomme at besvare alle spørgsmål. Vi er dog glade for samtlige henvendelser og hver uge udvælger vi spørgsmål, der bringes under kategorien Ugens naturspørgsmål. Du kan som spørger være helt anonym, såfremt du ønsker det, men ellers bringer vi kun spørgers fornavn. Send dit spørgsmål til redaktion@naturguide.dk.

Kilde: Fiskeforum.dk, dtu.aqua.dk.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder