Pirolen – en knaldgul, dansk tropefugl

PirolLøvskovens jungle lyd.

Pirolen (Oriolus oriolus) eller guldpirolen, som den også kaldes, er en af de få “tropefugle” i Danmark. Generelt hører pirol-arterne nemlig til under varmere himmelstrøg i bl.a. Asien og Afrika, men én art har Europa, herunder Danmark, med i sit udbredelsesområde, hvor den foretrækker gamle løvskove.
Pirolen, der er på størrelse med en solsort, lever en skjult tilværelse i trækronerne og ses sjældent på trods af hannens knaldgule farver. Til gengæld høres den og der er noget nærmest regnskovs-tropisk over pirolens kraftige og særprægede fløjt. Med sin kraftfulde stemme forvandler pirolen den danske løvskov til en eksotisk regnskov, der gør at man bare må stoppe op og lytte.

Reden bygges som en hængekøje.
Hvor hannens fjerdragt er knaldgul med sorte vinger, er hunnen mere beskeden olivengrøn. Begge køn har rødt næb. Hannens mangel på kamuflagefarver afholder den dog ikke fra at ruge på æggene – sådan som det ellers er kutyme hos de fugle, hvor hunnen har en mindre i øjnefaldende fjerdragt.
Pirolens rede er også noget særligt. Reden bygges typisk som en hængekøje mellem to gaffelgrene højt til vejrs i de tætte løvtrækroner.

Kort sommerbesøg i Danmark
Pirolen ankommer til Danmark i løbet af maj efter en lang flyvetur med udgangspunkt i det sydlige Afrika – syd for ækvator. Allerede i august begynder trækket syd på igen.

Flere piroler i fremtidens Danmark?
Danmark ligger på nordgrænsen for den varmeelskende fugl og findes kun fåtalligt herhjemme. Der findes antageligt under 75 ynglepar af piroler i Danmark, men med tegn på et varmere klima og en vækst i andelen af løvskove, vil pirolen, efter al sandsynlighed, blive mere udbredt i Danmark i fremtiden.
/NL

Pirol-hannen er stærk gul og kan ikke forveksles med nogen anden dansk fugl. Foto: Niels Lisborg.

Kilder: Nordens Fugle/Gènsbøl, Fuglene i Danmark/Meltofte & Fjeldså mfl.
Lydoptagelse: Volker Arnold/xeno-canto.org.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder