Parasitter huserer i de danske søer!

Badegæster ved Furesø har også indrapporteret ikteangreb. Foto: Hans Andersen CC BY-SA 3,0, Wikimedia

Naturstyrelsen advarer nu mod ikteangreb i flere danske ferskvandssøer. Ikter, der er parasitter, kravler ind under huden og kan give kløende, røde knopper.

Rødt, men ufarligt udslæt.

Det er tørken og det varme vejr, der har fået parasitterne på banen. Naturstyrelsen har den seneste uge fået flere henvendelser fra folk, der er blevet angrebet af ikter, små fladorme, efter at de har badet i ferskvandssøer. Henvendelserne drejer sig primært om Esrum Sø ved Nødebo, Furesøen, Silkeborgsøerne og Vedsø ved Viborg. Ifølge Lone Skov, der er overlæge og professor på Gentofte Hospitals afdeling for hudsygdomme og allergi, er ikteangrebene dog ikke farlige for mennesker. De kan være ubehagelige, da det kan give små væskende blærer, der klør og irriterer. Allergimedicin i håndkøb kan afhjælpe i slemme tilfælde eller hormoncreme på recept.
Ikternes hovedværter er vandfugle og de kan ikke leve i huden på mennesker, ifølge Lone Skov. Hun fortæller, at parasitterne dør når de borer sig gennem huden på mennesker og efterlader huden med det røde kløende udslæt.

Undgå lavt vand.

Hvis man vil slippe for udslættet, er det nok ikke ferskvandssøerne man skal springe i. Hvis fristelsen for en dukkert alligevel bliver for stor her i sommervarmen er her lidt gode råd til at mindske risikoen for angreb.
Undgå for lange ophold på lavt vand og i rørskoven. Det er også vigtigt, at man ikke fodrer vandfuglene som eksempelvis ænderne ved badestedet for ikke at tiltrække dem. Det er også vigtigt, at tørre kroppen godt når man har været ude og svømme. Ifølge overlæge Lone Skov er det bedste dog at holde sig fra de varme søer.
Udslættet kaldes også for ”swimmers itch” og ses ofte de steder på kroppen som har været i kontakt med vandet.
MR/

Kilde: dr.dk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder