Kæmpe-træhvepsen ser drabelig farlig ud, men skindet bedrager
Den er stor, iøjnefaldende og brummer højlydt, idet den flyver tæt forbi mig i skovlysningen. Det er kæmpe-træhvepsen (Urocerus gigas), der som navnet angiver er en meget stor hveps, der kan måle 3-4 cm. Jeg følger den med øjnene og ser den lægger an til landing på nogle solbeskinnede granstammer. Den store, sortgule hveps ser ikke mindre faretruende ud da jeg får øje på den flere centimeter lange brod! Den ser ud til at kunne stikke fælt! Det er dog ikke som man umiddelbart skulle tro en stikkebrod, men derimod en læggebrod. Kort efter får jeg syn for sagen. Kæmpe-træhvepsen borer sin lange brod som en syl godt ned i træet. Den lægger æg!
Lever som larve flere år inden i træet
Hun-hvepsen lægger typisk 1-2 æg i hvert hul, der i løbet af nogle uger klækkes og bliver til små larver, der lever inde i træet. Her begynder larverne at gnave gange. Larverne lever i træstammen i 2-3 år, nogle gange længere, inden de er udviklet som fuldvoksne larver.
Når tiden nærmer sig det sidste stadie for de fuldvoksne larver gnaver de sig tæt ud under barken og forpupper sig. I puppen forvandler larven sig til en fuldt udviklet træhveps med vinger. Den voksne træhveps gnaver sig det sidste stykke ud af træet og forlader til sidst træstammen gennem et fint cirkulært hul, der let kendes fra træbukkenes udflyvningshuller, der er ovale.
Ufarlig for mennesker og træværk i huse
Kæmpe-træhvepsen hverken stikker eller bider mennesker og den angriber ikke træværk i huse med skade til følge. Den opsøger friskfældede, barkklædte grantræer eller svækkede grantræer. Gerne rødgran, siktagran og ædelgran. Når det alligevel af og til sker at træhvepsen dukker frem af tømmer i huse, skyldes det alene at hvepselarven allerede var i træet da det blev hentet i skoven, skåret op og efterfølgende brugt til byggeri.