Hurtigt flyvende, sjælden ismåge på besøg

Lignende artikler

Den sjældne ismåge yngler i Nordøstgrønland og ses kun meget sjældent i Danmark. Foto: Jomilo75/Wikimedia Commons.
Den sjældne ismåge yngler i Nordøstgrønland og ses kun meget sjældent i Danmark. Foto: Jomilo75/Wikimedia Commons.

Kun ottende gang i Danmark!
En højarktisk ismåge (Pagophila eburnea) har henover nytåret gæstet Hanstholm i Nordvestjylland og kan i skrivende stund stadig ses i Hanstholm Havn. Det er kun 8. gang at den sjældne måge ses i Danmark. Ismågen yngler i den nordøstligste del af kongeriget – helt oppe i Nordøstgrønland. Den kridhvide måge følger gerne isbjørnene på jagt og tager for sig af retterne når isbjørnen efterlader rester. Desuden spiser ismågen gerne småfisk. For ismågen er selv Island så langt mod syd, at den ikke ses årligt. Heller ikke om vinteren. Det er derfor ganske usædvanligt at den unge ismåge har taget turen helt ned til Nordvestjylland. Det skriver Nordjyske Medier.

Fartrekord på 200 km/t !
Ismågen kan tilbagelægge store afstande med en forbavsende fart. En ismåge mærket med en satelitsender satte for nogle år siden en uofficiel verdensrekord, da den krydsede de 2.000 kilometer over Indlandsisen på mindre end 24 timer. Ved at analysere satellitpositioner fandt forskerne ud af, at ismågen havde fløjet med en gennemsnitsfart på mere end 150 km i timen og i perioder havde været oppe på mere end 200 km i timen. Opdagelsen blev gjort af den franske forsker Olivier Gilg og hans gruppe, der siden 2007 har mærket ismåger i Nordgrønland for at samle viden om deres trækruter og levesteder.

Kilde: Videnskab.dk, Nordjyske Medier, Dofbasen.dk.

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close