Kan dyr se farver?

Dyr og fugle kan se farver i større og mindre grad.

Kan dyr se farver? Det korte svar er ja, men vi ser og opfatter verden forskelligt.

Mange fugle kan se farver, hvilket også giver mening når vi ser på hvordan mange fugle pryder sig i prægtige fjerdragte. I mange tilfælde kan fuglene opfatte flere farver og farvenuancer end det menneskelige øje. Mange fugle kan desuden se ultraviolette farver. Et farvespekter som det menneskelige øje ikke har adgang til.

Krondyret kan ikke skelne orange fra grøn. Derfor kan jægere bære orange farver uden at blive set.

Rådyret kan ikke skelne orange fra grøn.

I de senere år er danske jægere begyndt at bruge orange hattebånd eller orange veste blandt den ellers gængse grønne kamuflage dresscode. Det skyldes at bl.a. harer og hjortevildt ikke kan skelne grønt fra orange. I princippet er jægeren derfor ligeså godt kamufleret for rådyret, hvis han/hun bærer orange signalfarver fremfor skovgrønne farver. Den orange farve har den fordel at den er meget synlig for det menneskelige øje og derved kan mange jægere på samme jagt se hinanden og undgå farlige skud.

Er dyrene farveblinde og ser verden i sort-hvid?

Det korte svar er nej. Mange dyr kan se farver. Vores husdyr som hund og kat kan se blå og gule farver, men de kan ikke skelne rød og orange fra grøn.
Synsindtryk, ligesom vores øvrige sanser, behandles i hjernen. Da vi ikke kan trænge ind i hjernen på f.eks. en hjort er det indtil videre kun muligt for os at vide hvilke farver hjortens øje kan detektere, men reelt ikke hvordan disse farver omsættes i hjernen og ser ud for dyret. Dette gælder i princippet også for mennesket. To mennesker kan sige, at de ser en malet væg som en bestemt farve, men ser de farvenuancen helt ens?

Denne kronhind kigger opmærksomt. Hun kan efter alt at dømme se den gule måne og den blå himmel og den grønne skov, men ikke skelne rød og orange fra grøn.

Nogle dyrearter som chimpanser kan se farver ligesom os. Andre dyr som f.eks. visse slanger, kan se infrarøde bølgelængder og kan derfor se varmestråling.
/NL

Kilder: askabiologist.asu.edu, avisen.dk, forskning.no.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE