Aggresiv saltvandsbakterie livsfarlig for badende

Lignende artikler

En farlig havbakterie i floden Halifax har kostet endnu et menneskeliv. Foto: George Mizuk.
En farlig havbakterie i floden Halifax har kostet endnu et menneskeliv. Foto: George Mizuk.

Havkolera: Dødsensfarlig saltvandsbakterie koster endnu et menneskeliv!
USA: Kun 28 timer tog det fra den berygtede saltvandsbakterie Vibrio Vulnificus inficerede 59-årige Henry Konietzky til han efterfølgende døde som følge af bakterieangrebet. Bakterien kan forårsage sygdommen, der populært og måske lidt misvisende betegnes for “havkolera” da bakterien er beslægtet med bakterien vibrio cholera, som forårsager tropesygdommen kolera.

Bakterien Vibrio vulnificuslever i vandmiljøer såsom flodudmundinger, damme og kystnært hav. Infektion af bakterien kan være livsfarlig. Foto: CDC/James Gathany.
Bakterien Vibrio vulnificus lever i vandmiljøer såsom flodudmundinger, damme og kystnært hav. Infektion af bakterien kan være livsfarlig. Foto: CDC/James Gathany.

Den menes, at det er i floden Halifax i USA, hvor Konietzky arbejdede, at han er kommet i kontakt med den aggressive bakterie.
Den uheldige 59-årige amerikaner er ikke den første som er blevet angrebet af den farlige bakterie. Indtil nu, er man alene i Florida, bekendt med 26 inficerede personer, hvor de 9 er afgået ved døden. Det har fået de amerikanske myndigheder i alarmberedskab.

Havkolera-bakterien kan inficere kroppen ved indtagelse af fødevarer fra havet, oftest østers, men kan også komme ind gennem åbninger i huden (sår) ved svømning og badning i havet.

Symptomer
Det er både raske og syge mennesker som kan blive angrebet. Symptomer på infektion kan være opkastning, diarré og mavesmerter, men hvordan infektionen udvikler sig er forskelligt fra person til person. Såfremt bakterien når ind i blodomløbet er der en alvor risiko for at dø af havkolera, særligt hvis man i forvejen har et svækket immunforsvar. Ved hurtig indsats kan havkolera kureres med antibiotika.

Også i Danmark
Sygdommen dukker oftest op i varme sommerperioder, hvor bakterien udvikles i de kystnære havområder nær stranden – med risiko for at inficere badende. Raske mennesker med normalt immunforsvar, uden åbne sår på kroppen, har dog ikke stor risiko for at pådrage sig sygdommen.
Der kendes også eksempler på smitte med havkolera ved de danske kyster – endda et enkelt tilfælde i 2006 med dødelig udgang.

Bakterien er saltkrævende og forekommer derfor naturligt i saltvand, hvor den er en del af bakteriefloraen i havmiljøet. Bakterien opformeres især når vandtemperaturen kommer over 20 grader. På grund af de normalt ret lave danske vandtemperaturer er Vibrio vulnificus i Danmark normalt kun sporadisk forekommende.

Kilder: TV2.dk, Clickorlando.com, Ingeniøren, Wikipedia.

Seneste artikler

Gråsisken på gennemrejse

Med ét bliver trækronerne levende. Finkefugle i hundredetal går synkront på vingerne henover birkesumpen. Det er gråsiskener fra nord på gennemrejse! Af Marianne Riis Vi...

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close