Om foråret og efteråret ses flere tusinde spidsænder på træk gennem landet, men ynglebestanden i Danmark er beskeden. Det gør ikke oplevelsen mindre, hvis man er heldig at spotte den flotte svømmeand udenfor træksæsonen.
Slank og spids.
Til trods for sin store størrelse er spidsanden(Anas acuta) både slank og elegant. Navnet kommer fra hannen som med sin lange spidse hale ikke kan forveksles med andre arter af ænder. Faktisk er spidsanden spids i alle fire “hjørner”. Udover halen og næbbet er vingerne nemlig også spidse. Et andet kendetegn er den lange hvide hals som står i kontrast til det brune hoved med den hvide stribe på siden af hovedet. Hunnen er derimod et andet kapitel. Den minder mere om hunnerne hos gråanden og knaranden. Dog er hun mere slank, har længere hals og så er hovedet nærmest kanelfarvet.
Træk til Afrika.
Om foråret og efteråret har vi besøg af flere tusinde spidsænder på træk. I ynglesæsonen holder mange til i det øvrige Skandinavien og Rusland, men når den er ovre begynder trækket sydpå. Efter et ophold i blandt Danmark om efteråret forlader størstedelen af spidsænderne strandengene og kysterne for at flyve en tur til de varme lande. En lille del overvintre i England og Frankrig, men størstedelen trækker længere væk og kan findes ved blandt andet Senegal-deltaet og i det centrale Nigerdelta i Afrika. Det er et længere træk end de fleste andre svømmeænder.
Fakta om spidsanden:
- Spidsanden er på størrelse med gråanden og har et vingefang på 80-95 cm.
- Den vejer mellem 600-1050 kg, hvor hannen er størst.
- Spidsanden er kønsmoden som 1 årig, hvor den også får den endelige voksendragt.
- Den får et kuld unger om året og lægger gerne 7-9 æg.
Vidste du;
At der i verden findes 40 arter af svømmeænder, hvoraf syv arter regelmæssigt forekommer i Danmark?
At spidsanden lever af vandplanter og smådyr?
At parringen foregår i april til juni og hvis hunnen mister sine æg til eksempelvis et rovdyr, kan hun lægge et nyt hold æg helt frem til slutningen af juli?
At de største arter af svømmeænder, herunder spidsanden kun kan nå 40 cm ned under overfladen? Det gør at de holder sig nær kysten og er derfor ekstra følsomme overfor jagtlige forstyrelser.
MR/
Kilde: Fuglene i Danmark af Hans Meltofte m.fl., dof.dk, fugleognatur.dk
Featured billede: Basar CC BY-SA 3,0, wikimedia