Oplev natuglen i vinternatten.

Tag ud i vinternatten og lyt efter nattens lyde. Det er nu at natuglen tuder mest intenst og det er også nu at rævens skrig kan høres i mørket. Vælg en stille nat – gerne med klart vejr – og tag da helst ud nær et velegnet ugleterræn med ældre løvskov.

Natuglen er særligt aktiv i vintermånederne, hvor den tuder oftere. Foto: Stanislav Duben, Dreamstime.

Uglen med de sorte øjne

Natuglen (Strix aluco) er en mellemstor ugle og vores almindeligste ugle. Den har helt sorte øjne og ingen “horn”-fjer som hornuglerne. Fjerdragtens farve varierer fra grålig til rødbrun.
Natuglens lyd er velkendt med sin klassiske tuden som nattens lydkulisse i mange film. Hannens tuden kan høres hele året, men i vinterhalvåret – især i januar og februar høres den oftere, hvor territoriet markertes.
“Tuder uglen i december bliver det en streng vinter!”, lyder et gammelt vejrvarsel.
Vinteren er således en god periode, hvis man vil ud og opleve nattens lyd. Vælg en stille nat – gerne med klart vejr – og tag da helst ud nær et område med ældre løvskov. Uglen kan dog let høres på 1-2 km afstand.
Hør natugle-hannens klassiske tuden her: 
Hannen har også et trillende, rytmisk kald: 
Desuden kan begge køn udstede et skarpt ki-vik-skrig. Hør natuglens skrig efterfulgt af den klassiske tuden fra hannen: 

Spøgelser og skovånder.

Uglens fjerdragt er så blød og luftig at den kan flyve helt lydløst! Af og til er det gennem tiden sket at en natugle har fløjet tæt ned over en uskyldig skovgæst og slået hatten af ham.
Det har givet baggrund for mange spekulationer og historier om spøgelser og skovånder.
I virkeligheden har natuglen blot haft sine unger i nærheden som den har prøvet at beskytte.

Allerede i februar kan uglerne lægge de første æg og således ruge omgivet af frost og sne.
Natuglens føde består især af mus. I mindre omfang spiser uglen også fugle, insekter og andre smådyr.

Danmarks ugler

I Danmark kan træffes 10 arter af ugler. De syv arter; kirkeugle, perleugle, slørugle, stor hornugle, skovhornugle, natugle og mosehornugle kan alle findes ynglende i Danmark. Sneugle, høgeugle og spurveugle besøger af og til Danmark på træk.

Stor hornugle (Bubo bubo) er den største af Danmarks ugler. Uglen kan nå et vingefang på 170 cm. Foto: Ondrej Prosický, Dreamstime.

Det er også i samme periode at rævens parringstid, rolletiden, starter. Rævens hæse skrig ude i mørket og natuglens tuden fra skoven danner et helt særlig stemning i den danske vinternat.
/MR

Kilder: Dof.dk. Stemmeoptagelser: Benboncan, Tero Linjama, xeno-canto.org. Featured foto: Stanislav Duben, Dreamstime.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE