Asteroidekratere med en diameter på 400 km opdaget i Australien.
Forskere har fundet et kæmpe asteroidekrater i Australien. Krateret, Warburton Basin, ligger i området ved Lake Eyre, Australiens største sø. Krateret er delt i to, hvilket ifølge forskerne indikerer, at asteroiden har delt sig lige inden nedslaget. Samlet er kraterne cirka 400 km, hvilket gør dem mere end dobbelt så stor som Chicxulub asteroidens krater på Yucatan halvøen i Mexico, der måler cirka 180 km i diameter. Det er Chicxulub-asteroidens nedslag som mange forskerne mener udryddede dinosaurerne.
Nedslaget har haft fatale følger for datidens liv.
Ud over at asteroiden har lavet 20 km dybe kratere, så har man i 2 kilometers dybde fundet sten som er forvandlet til glas. Ifølge Andrew Glikson fra Australian National University som har leddet forskerholdet, har det været en asteroide med en utrolig stor kraft og mange arter er uden tvivl blevet udryddet i forbindelse med nedslagget. Han mener heller ikke, at det kan udelukkes, at asteroiden har spillet en større rolle i jordens udvikling end hidtil antaget.
Hvornår præcis kæmpe asteroiden skulle have ramt jorden kan ikke siges med sikkerhed, men de sten forskerne har fundet, er ca. 300-600 millioner år gamle. Asteroiden kan dog godt være ældre.
MR/
Kilde: forskning.no.