Verdens grundvandsdepoter er ved at blive tømt!

Lignende artikler

Verdens vandbeholdninger er drastisk faldende.
Verdens vandbeholdninger er drastisk faldende. Nordafrika (foto) er blandt de hårdest ramte områder. Foto: NaturGrafik.

25. juni 2015.
NASA: Faretruende fald i verdens vandforsyninger.
Det har længe været kendt, at menneskelig aktivitet og indblanding er medvirkende til ændringer i klimaet, men nu viser det sig, at påvirkningerne også går drastisk ud over grundvandsmagasinerne.

Det er ikke nyt for forskerne, at vandbeholdningerne reduceres, men det er nyt, at det sker med en sådan hast!
Ifølge en af de ledende forskere fra NASA’s Jet Propulsion Laboratory, Jay Famiglietti er det meget bekymrende og alarmerende, at 13 ud af de 37 største grundvandsdepoter i verden, som millioner af mennesker er afhængige af, er ved at blive tømt. 21 af de 37 har allerede passeret grænsen for et bæredygtigt niveau. Det vil sige, at der gennem de sidste årtier er forsvundet eller forbrugt mere vand fra depoterne end der er kommet til.

Det arabiske vanddepot værst ramt.
Det er NASA som ved hjælp af satelitbilleder har undersøgt de 37 største grundvandsdepoter i verden. De vandreserver der er hårdest ramt ligger i Nordafrika, Indien og Pakistan i tætbefolkede områder præget af fattigdom. Den værst ramte reserve af dem alle er dog den arabiske, hvor mere end 60 millioner mennesker er afhængig af grundvandsbeholdningen. Men også i Australien går det stærkt, hvilket blandt andet skyldes minedrift, gasboringer og olieudnyttelse.

Ifølge Jay Famiglietti er det et stort problem, at vandspejlet synker i hele verden, da der ikke er uendelige mængder vand. Det kan tage flere tusinde år for et grundvandsdepot at blive fyldt op af regn og smeltevand.
MR/

Kilde: Dr.dk

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close