Vælg den rigtige imprægnering til tøj, sko og vandrestøvler

Undgå miljøskadelige fluorstoffer af hensyn til dig selv og miljøet når du imprægnerer dit udstyr

Forlæng levetiden på beklædning og udstyr og styrk funktionaliteten med den rette imprægnering. Se tre gode bud nederst i artiklen.

Den rette imprægnering kan gøre en forskel og gøre udelivet til en fornøjelse i al slags vejr. Der er dog nogle miljøhensyn du bør tage ved at vælge midler uden drivgasser og flourstoffer. Nederst i artiklen får du tre gode bud.

Jeg holder meget af udelivet – uanset årstiden ud fra den klassiske vending at der ikke findes dårligt vejr – kun dårlig påklædning. Vandrestøvlerne skal være tætte og modstandsdygtige, jakken skal afvise regnbygerne og holde mig tør og varm derude. Også teltdugen skal modstå vejret og sikre mig et tørt og behageligt nattelogi. Hvert efterår imprægnerer jeg gerne mit grej og udstyr så jeg på bedste vis er klar til oplevelser i naturen. Jeg har dog erfaret at valget af imprægneringsmidler kan have en pris – både for naturen og miljøet og vores egen sundhed. Når du imprægnerer dine tekstiler, sko, rygsæk, telt m.m. bør du gå langt udenom de udbredte og hyppigt brugte imprægneringsmidler, der indeholder flourstoffer – også kendt som PFC'er eller PFAS.

Blandt de mest kendte PFAS-stoffer er PFOS (en forkortelsen for perfluoroctansulfonsyre).

Imprægnering medvirker til at beskytte tøjet – og ikke mindst bevare den vandafvisende overflade, der gør det godt at være ude.

Det kan være en rigtig god ide at passe godt på din beklædning, grej og udstyr. Når du imprægnerer turudstyr, vandrestøvler og beklædning forlænger du nemlig levetiden og beskytter og opretholder grejets og tekstilernes funktionalitet, men at bruge vand- snavsafvisende fluorstoffer (PFAS) på spray og pumpeflaske er et dårlig valg for både dig og naturen. Fluorkarboner forgifter livet i naturen og kan være sundhedsskadelige at indånde. Alligevel findes stofferne i rigtig mange gængse imprægneringsmidler.

Fluorstofferne kan ophobe sig i kroppen og i miljøet

I følge Forbrugerrådet Tænk kan fluorstofferne ophobe sig i kroppen og i miljøet, hvor det kun nedbrydes i lille grad. Stofferne er blandt andet mistænkt for at påvirke immunsystemet og virke hormonforstyrrende og øge risikoen for spontan abort.

Der findes utallige imprægneringsprodukter på markedet.

Fremover bruger jeg derfor KUN imprægneringsmidler uden flourstoffer (markedsført som PFC-fri eller PFAS-fri). Markedet med imprægneringsmidler i Danmark har imidlertid vist sig at være en jungle. Lovgivningen stiller, i følge forbrugerrådet Tænk, ikke nogen krav om, at der skal være varedeklarationer på imprægneringsmidler. Det kan derfor være svært at gennemskue indholdet.

Heldigvis har Forbrugerrådet Tænk og Svensk Vatten samt norske Fremtiden i vore hender undersøgt en række af udbredte produkter på markedet, der hjælper os forbrugere med at vælge de produkter, der belaster miljøet og os selv mindst muligt. Herunder har jeg samlet tre miljørigtige imprægneringsmidler som vi selv har testet på NaturGuide.dk.

Tre gode, miljørigtige imprægneringsmidler

Zebla, Nikwax og Fjällräven PFC-Free er tre gode valg, hvor der tages miljøhensyn.

Zebla Imprægneringsspray er fri for flourforbindelse og er uden drivhusgasser, hvilket betyder at produktet både er miljøvenligt og samtidig ikke er skadeligt for ozonlaget. Zebla er en dansk produceret imprægneringsspray i et genanvendeligt materiale. Udviklet til at skabe eller genskabe vandtætheden i fodtøj og andre tekstiler som jakker, regntøj og lignende. Zebla imprægnering kan bl.a. købes hos Cykelpartner.dk for 99 kr. for 300 ml. (annoncelink til butik)

Fjern først skidt og snavs fra støvlerne med en børste inden imprægneringen, der bør foregå udendørs. Påfør et jævnt lag og lad støvlerne tørre.

Nikwax imprægnering går også forrest når det kommer til miljøhensyn. Nikwax-produkterne indeholder ingen drivgasser eller fluorcarboner. Produkterne er giftfrie og vandbaseret. Nikwax's ejer og stifter Nick Brown er selv outdoorsentusiast og har forpligtet sit firma på at fremstille produkter med lav miljøpåvirkning. Nikwax TX-Direct er beregnet til genimprægnering af alt teknisk beklædning med membraner som f.eks. Gore-tex. Kan lige nu købes på tilbud hos AktivVinter.dk, til 99 kr. for 300 ml. (annoncelink til tilbud).

Fjällräven er en kendt svensk producent af beklædning til et aktivt udeliv. Svenskerne er nu også kommet på banen med et PFC-frit imprægneringsmiddel – Fjällräven PFC-Free Waterproofing, der giver en vandafvisende overflade uden at skade tekstilernes åndbarhed. Det aktive stof er bionedbrydeligt. Fjällräven PFC-Free Waterproofing fås hos Friluftsland til 169 kr. for 500 ml. (annoncelink til butik).

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, svensktvatten.se, Framtiden.no.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE