Vaccine mod malaria?

En milepæl i bestræbelserne på at tæmme en af verdens mest ødelæggende dræbere.

“Det har været længe undervejs, og vi er ikke i mål endnu, men meget tyder på at vi nu virkelig har den første effektive vaccine mod en parasitisk sygdom hos mennesker”, skriver New England Journal of Medicine. Hvis der ikke er uforudsete uheld ventes malaria-vaccinen (RTS, S/AS01 Plasmodium falciparum) at være tilgængelig om godt 3 år. Verdens sundhedsorganisationen WHO har allerede taget det usædvanlige skridt at angive, at kunne anbefale denne første malaria-vaccine til brug i nogle afrikanske lande.

Kampen om verdens første malariavaccine synes at have taget et stort skridt: En undersøgelse i Afrika viser at de foreløbige eksperimenter synes at reducere risikoen for sygdom hos små børn til det halve.

Malaria dræber 600.000 mennesker årligt
De første resultater fra den afsluttende fase af vaccine-afprøvninger er blevet offentliggjort, og udviklerne kalder det en milepæl i bestræbelserne på at tæmme en af ​​verdens mest ødelæggende dræbere: Malaria-parasitten, der står bag 600.000 menneskeliv hvert år. Først og fremmest børn i Afrika.

“Vi har stadig et stykke vej,” siger Tsiri Agbenyega, ledende forsker for de afrikanske studier, i et telefonmøde med journalister. Bag arbejdet med vaccinen står medicinalfirmaet GlaxoSmithKline og det offentlige program for “Appropriate Technology in Health (PATH) Malaria Vaccine Initiative”, der er støttet af Bill and Melinda Gates Foundation.

50% effektiv
De første resultater viser, at vaccinen er kun omkring 50 procent effektive, hvilket er betydeligt lavere end den beskyttelse, som ses hos mere almindelige vacciner. Men som nogle eksperter udtaler “det er en stor forbedring i forhold til den nuværende situation, og kan stadig redde hundredetusinder af liv”.

Malariamyggen, der i troperne spreder den farlige parasit, lever også i Danmark, men dog uden parasitten.

/NL

Kilder: huffingtonpost.com, New England Journal of Medicine. Frontfoto: Malariamyg, Viniciussouza/Dreamstime.com.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE