Den for fugle, dødelige Usutu-virus rammer især solsorte, men andre fugle kan også smittes.
Fuglevirus, der bl.a. dræber solsorte, er med sikkerhed nået til Danmark.
Virus-sygdommen, der overføres med stikmyg, har formentlig været i Danmark i flere år, men først i 2024 er den blevet påvist, oplyser Statens Serum Institut. Virus er fundet i døde solsorte – både på Sjælland og i Jylland.
Usutu-virussen blev første gang opdaget i Sydafrika i 1959, men har siden bredt sig op igennem Europa – og nu også med sikkerhed til Danmark.
Allerede tilbage i 2018 var der meldinger om mindst 25.000 solsorte, der i Tyskland blev smittet af Usutu-virus. Tallet blev meldt ind af den tyske fuglebeskyttelsesorganisation NABU, BirdLife Germany. Det virkelige tal er formentlig langt højere.
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har i 2024 modtaget mange henvendelser fra danskere, der har fundet døde solsorte.
Sygdommen spredes via myg – og det er derfor i myggesæsonen at fuglene angribes – særligt i sensommeren.
Hen på efteråret og vinteren forsvinder myggene og fuglene er på denne årstid næppe i risiko.
Usutuvirus rammer især solsorte. Virussen er også blevet påvist hos andre fuglearter, blandt andet hos skader, kragefugle, forskellige sangfugle og ugler. Kilde: ssi.dk.
Virus-ramte solsorte sidder stille uden at flyve væk
Symptomerne på Usutu-virussen er blandt andet, at solsortene bliver apatiske og sidder helt stille på græsplænen uden at flyve væk, når man nærmer sig. Efter nogle dage vil fuglene dø af sygdommen. Det oplyser biolog Henning Heldbjerg, Dansk Ornitologisk Forening.
Dansk Ornitologisk Forening frygter, at vi vil se sygdommen sprede sig ind over Danmark og opfordrer danskerne til at holde øje med fund af døde solsorte, hvor dødsårsagen ikke umiddelbart kan forklares. Finder man døde solsorte, kan fund rapporteres til Vildtsundhed.dk på mailadressen vildt@sund.ku.dk.
Usutu-virus kan i sjældne tilfælde være farlig for mennesker med svækket immunforsvar.
I Sydeuropa er der registreret tilfælde af mennesker, der får Usutu-virus. Den kan i sjældne tilfælde være dødelig hos svagelige personer, men hvis man har et normalt immunforsvar, så er risikoen for at blive meget syg ikke stor.
De fleste smittede får ingen eller milde symptomer såsom feber, hovedpine og udslæt. I sjældne tilfælde kan smitten medføre både hjernebetændelse (encefalitis) og hjernehindebetændelse (meningitis). Sygdommen kan specielt være alvorlig for immunsvækkede personer, oplyser Statens Serum Institut.
Da virus bliver spredt med myg, er der ikke stor risiko for, at man kan blive smittet med virussen direkte fra en død solsort i haven. Hunde og katte kan heller ikke blive smittet med virussen gennem kontakt med en syg eller død solsort. Finder man en død solsort i haven, bør man anvende handsker i forbindelse med direkte håndteringen, da døde fugle potentielt også kan have andre smitsomme sygdomme. Kilde: ssi.dk.