Urinsektet sølvfisk!

Lignende artikler

Sølvkræ, foto: Christian Fischer CC BY-SA 3.0, Wikimedia
Sølvkræ eller sølvfisk som den også kaldes, foto: Christian Fischer CC BY-SA 3.0, Wikimedia


Sølvfisken
har eksisteret i ca. 400 mio. år i stort set uforandret tilstand. Det var formentlig et af de første dyr, der forlod livet i havet og gik på land.

I Danmark findes der to arter af sølvkræ, nemlig almindelig sølvkræ (Lepisma saccharina) eller sølvfisken som den oftest benævnes og så Stor sølvkræ (Thermobia domestica) eller ovnfisken som den også hedder. De er insekter tilhørende børstehalerne. Almindelig sølvkræ er den mest almindelige og derfor oftest den man møder. Den er ca. 1 cm lang og har sølvblanke skæl, heraf navnet. Ovnfisken er mere gråbrun og håret og har længere antenner. Den kan blive omkring 2 cm.

De første sølvkrælignende dyr udviklede sig for omkring 400 millioner år siden og kan derfor nærmest kaldes en slags levende fortidsdyr. De opstod på et tidspunkt, hvor insekterne endnu ikke havde udviklet vinger. Derfor er insektet den dag i dag vingeløse. Til sammenligning opstod det nuværende menneske Homo sapiens først som art for omkring ½ million år siden.
Flere forskere mener, at de insekttyper vi finder i dag, alle oprindeligt har udviklet sig fra urinsekterne som eksempelvis sølvkræet.

Sølvfisk på badeværelset er ikke et skadedyr.

Stor sølvkræ eller ovfisken er noget mørkere og større end den almindelig sølvfisk. Foto: Klemens Baltig, Wikimedia
Stor sølvkræ eller ovnfisken er noget mørkere og større end den almindelig sølvfisk. Foto: Klemens Baltig, Wikimedia

Mange betegner sølvfisk som skadedyr, men de er dog ganske harmløse over for både dyr og mennesker. Den kan hverken bide, stikke eller overføre sygdomme.

Almindelig sølvkræ ynder steder med høj luftfugtighed og varme og det er da også på badeværelset man oftest finder den. På andre fugtige steder som eksempelvis i køkkenet kan de også forekomme.

Ovnfisken vil modsat sølvfisken gerne have tørre og varme steder og optræder oftere i fyrrum, bagerier eller lignende steder.
Sølvfisk optræder sjældent i et størrelsesforhold, hvor de kan gøre egentlig skade. Det er meget nøjsomme dyr som ikke spiser meget. Føden består primært af stivelse og sukker som de blandt andet finder i sæberester, tapetklister mm., men døde insekter og mug og skimmelsvampe i fugtigt papir er også på menuen. I nogle tilfælde kan sølvfisk gøre mindre skade på bøger og papirmateriale, der er oplagret i fugtige omgivelser.

Fakta om sølvfisk:
  • Sølvfisk er nataktive.
  • Kan blive op til 4-8 år gammel.
  • Sølvfisk bliver også kaldt for sild.
  • I Sydeuropa og Asien lever sølvfisk ude i naturen modsat herhjemme.
  • En almindelig sølvfiskhun lægger kun en snes æg i løbet af sit liv. En ovnfiskhun der i mod kan lægge op til 6000 æg i løbet af sit liv.
  • Ungerne ligner forældrene, men er blot mindre.
  • Den kan skifte ham op til fire gange på et år.
  • De sølvblanke skæl får almindelig sølvfisk først efter tredje hamskifte.

MR/

Kilder: eol.org, Insekter i Danmark af Morten DD m.fl., dpil.dk, Illvid.dk. Featured foto: NaturGrafik.

ANNONCE
Annonce

Seneste artikler

ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close