Ugens art: VILD TULIPAN

Danmarks vilde tulipan blomstrer lige nu i parker og grøftekanter.

Af Marianne Riis

Vild tulipan eller Skovtulipan som den også hedder, sætter smukke solgule blomster. Foto: Christian Weiss, Dreamstime

Vidste du, at der findes over 100 vilde arter af tulipaner?

De står i haverne i alverdens farver og faconer og giver kulør til foråret. Det er de mange flotte tulipaner som har deres storhedstid netop her i foråret. De mange farverige blomster er dyrkede arter, men ens for dem alle er, at de er udviklet fra vilde tulipanarter. Arter der alle kommer fra mere varmere himmelstrøg. Så i Danmark har vi har vi ingen vilde tulipaner der er oprindelig hjemmehørende, men vi har dog en vild art som har forvildet sig ud i naturen og som breder sig. Det er Skovtulipanen. Mange kender den også under navnet Vild tulipan.

Begge navne er egentlig ikke retvisende, for nok er der tale om en vild tulipan, men der findes flere arter af vilde tulipaner. Og navnet skovtulipan, der er en oversættelse af det latinske navn, tulipa sylvestris, er heller ikke særlig retvisende, da planten ikke vokser i selve skoven men dog i bl.a. skovkanter og skovlysninger. Vild tulipan kræver nemlig masser af sol.

Vidste du, at vild tulipan, modsat de fleste forædlede arter dufter?

Vild tulipan åbner sig mod solen. Den blomstrer kun når der er sol og varme. Foto: Inna Giliarova, Dreamstime

Vidste du, at det kan tage op til 6 år, fra et tulipanfrø spirer til det blomstrer? Det er grunden til, at de fleste formerer tulipaner med løg hvor datterløg skilles fra hovedløget.

Tulipaner har en ret vild historie.

Vild tulipan vokser naturligt i Middelhavsområdet fra Sicilien til Tyrkiet og i det 16. århundrede blev de første tulipaner fragtet til Holland. Hollænderne arbejdede på flere krydsninger og udviklede nogle sorter der blev meget populære. Tulipaner og tulipanløg blev statussymboler og priserne gik helt amok. Der var eksempler på, at nogle blomsterløg kostede det der svarede til flere års løn. Men til sidst gik det galt. Efter flere år med unaturlig høje priser kollapsede markedet. Mange var blevet fattige, men kun få meget rige. I dag er markedet for tulipaner stadigvæk meget stort, men blomsterne forhandles dog til helt andre priser og tulipaner er i dag ”allemandseje”. Holland er den i dag stadig førende når det kommer til dyrkning af tulipaner.

Fakta Vild tulipan (tulipa sylvestris):

  • Planten der er i lilje-familien bliver 20-40 cm.
  • Oftest er der kun én blomst per stængel. Blomsterne er gule, 4-5 cm store og med hver 6 kronblade.
  • Hver plante danner 3-4 lancetformede blade der er fæstet nederst ved jorden (grundstillet).
  • Den blomstrer fra slut april (lidt afhængig af varmen) til hen i juni.
  • Den er mest udbredt på Bornholm og i Sønderjylland, men findes også andre steder i landet. Dels breder den sig og dels er det de senere år blevet lettere at købe løg fra vild tulipan i de forskellige havecentre og butikker.

Kilder: Botanisk forening, Kristligdagblad.dk, Atlas Flora Danica, Gyldendal

Featured billede: Vild tulipan. Foto: Inna Giliarova, Dreamstime

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE