Ugens art: Perleugle

Perleuglen vinder langsomt terræn i Danmark.

Perleuglen (Aegolius funereus) hører til de mindre ugler. I de senere år er der kommet en lille, men stabil ynglebestand i Danmark. Foto: Ondrej Prosický, Dreamstime.com.

Første gang jeg hørte perleuglen var på en telttur et godt stykke oppe i Sverige. Det er efterhånden mange år siden, men den helt særlige lydkulisse glemmer jeg aldrig. Dengang var det nærmest utænkeligt at perleuglen ville indfinde sig i Danmark, men i de senere år der registreret flere ynglepar herhjemme. Der er muligvis flere end vi har kendskab til, men indtil videre er der registreret 5-7 stabile ynglepar. Dansk Ornitologisk Forening angiver at tallet måske kan være dobbelt så stort.
Perleuglens foretrukne ynglesteder er forladte sortspættehuller og i takt med at sortspætten har bredt sig helt op nord for Limfjorden, så er der stigende potentiale for perleuglen.

Hør perleuglen her:

Yngler gerne i redekasser.

Perleuglen yngler også gerne i redekasser og på den måde kan vi hjælpe med at skaffe ynglesteder for arten. For nogle år siden havde jeg fornøjelsen af, at opleve en perleugle, der kiggede ud af redehullet fra en redekasse opsat i en skovfyr i Vestjylland.

En perleugle kigger ud af redekassen, der er anbragt i en skovfyr i Vestjylland. Foto: Niels Lisborg.

En lille ugle med store gule øjne.

Perleuglen hører til de mindre ugler. Den måler kun 25 cm og er derved kun lidt større end kirkeuglen, men betydeligt mindre end Danmarks to mest almindelige ugler; natuglen og skovhornuglen. Perleuglen er navngivet efter de lyse prikker i fjerdragten, der med lidt god vilje kan minde om perler.
Den lille ugle har et forholdsvist stort hoved med klare gule øjne.

Levevis.

De danske perleugler er som regel standfugle d.v.s. fugle, der bliver her året rundt. Nordskandinaviske perleugler kan trække sydpå for at overvintre. Særligt hunner og ungfugle. Er der mangel på føde flyver flere perleugler sydpå til nye jagtmarker og kan derved opleves som mindre invasioner i Danmark.  

Perleuglen yngler oftest i nåleskove og som nævnt gerne i forladte sortspættehuller. Perleuglen lægger 3-7 æg, der udruges på ca. fire uger.

Perleuglens unger er rykket ud på en gren i nåleskoven. Foto: Ondrej Prosický, Dreamstime.com.

Uglen lever primært af små gnavere som den jager i skoven. I dagtimerne sidder den stille og er svær at opdage.

Kilder: novana.au.dk, dofbasen.dk, naturbasen.dk. Forsidefoto: Ondrej Prosický/Dreamstime.com. Lydoptagelse af Romuald Mikusek, Xeno-canto.org.

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...