Almindelig østershat er en klassisk vintersvamp. Selvom den fine spisesvamp også kan findes om sommeren, har svampen sin højtid fra oktober til marts. Østershatte gror aldrig på jorden, men altid på gamle løvtræer eller træstubbe, så det er her du skal lede!
Hvis man i Danmark siger vintersvamp, ja så er det svært at komme uden om Almindelig Østershat. Almindelig Østershat (Pleurotus ostreades) er som navnet tilkendegiver, udbredt herhjemme. Mange kender den sikkert fra supermarkederne, men også i naturen er det flere steder muligt, både at finde og høste østershatte.
Østershat er en rigtig vintersvamp og har sin højtid fra oktober til marts. Selv om svampen er almindelig flere steder i landet er det bestemt ikke os alle, der har haft held til at finde den i naturen. Et godt sted at kigge efter svampene er på ældre løvtræer. Særligt bøg, pil og poppel er populære, men andre løvtræer kan også bruges. Den vokser på døende træer, men også på træer, der allerede er døde.
Vidste du at Almindelig Østershat skifter farve under vækst? Den starter med at være blågrå, men skifter ofte til brungrå hatte. Der findes i øvrigt en del dyrkede arter med andre farver, men de vokser ikke naturligt i Danmark.
Populær spisesvamp
Når man siger Almindelig Østershat kommer man ikke uden om, at det er en spisesvamp. Mange mener, at den ligger helt i top når det kommer til spiselighed, men faktisk er der en del svampe, der sagtens kan udkonkurrere den kulinarisk. Det er selvfølgelig altid en smagssag, men når østershatte er så populære, skyldes det sikkert flere faktorer. En af grundene kan være, at det er begrænset, hvor mange spiselige vintersvampe vi kan finde i naturen, men nok især den ofte kan købes i supermarkederne. Østerhatte er svampe, der er forholdsvis let selv at dyrke og det er endda muligt i forskellige farvevarianter.
Forvekslingsmuligheder
Husk! Spis aldrig en svamp du ikke er 100 % sikker på hvad er. Meld dig eventuelt til et af de mange svampekurser eller svampeture med en kyndig svampeguide.
Når man taler om svampe og i særdeleshed spisesvampe er det yderst vigtigt, at man ikke kun lærer svampen at kende (så man ved at det er den rigtige svamp man spiser) men ikke mindst, de forvekslingsmuligheder der kan være.
I Danmarks findes der rigtig mange svampe og kun en lille del af dem kan spises eller er værd at spise og så er der som bekendt nogle som er giftige. Enkelte endda dødelig giftige.
Almindelig Østershat kan forveksles med den giftige Kridthat (Pleurocybella porrigens). Den er dog næsten helt hvid og mere tynd i kødet. Kridthat vokser dog på dødt nåletræ, hvilket østershat sjældent gør.
En anden svamp som man ser forvekslet med østershat er Gummihat (Sarcomyxa serotina). Gummihat har dog mere gulgrønne farver og så slutter lamellerne i en skarp kant ved stoktoppen. Hos alm. Østershat fortsætter lamellerne langt ned ad stokken.
MR/
Fakta om Almindelig Østershat (Pleurotus ostreades):
- Det er en stor og kødfuld svamp med indrullet rand/kant.
- Den vokser i knipper (flere sammen) og stokken der er kort, sidder i hattens kant.
- Almindelig østershat må ikke spises rå (det gælder i øvrigt for de fleste svampe), men skal tilberedes først.
- Der findes flere arter af østershatte herhjemme, men Almindelig østershat og Sommer-østershat er de mest almindelige. Begge er spiselige, men sidstnævnte vokser i sommerhalvåret.
- Hatten er normalt mellem 3-20 cm på det bredeste sted.
- Lamellerne er hvide eller cremefarvet.
Kilder: Nordeuropas svampe af Thomas Læssøe & Jens H. Petersen, Svampedatabasen, naturbasen.dk
Featured billede: Jm73, Dreamstime