Turister for milliarder vil have dansk natur!

Turistindustrien omsætter for mere end 90 milliarder kroner og turisterne vil have natur!

Af Marianne Riis, VisitNature

Naturen er nr. 1 på turisternes top 10-liste. Adspurgt om hvilke motivationsfaktorer, der har medvirket til valget af Danmark som feriedestination, fremhæves naturen på førstepladsen, dernæst trygheden og de børnevenlige rammer, ifølge VisitDenmark.

Naturen, det billige skidt!
Udtrykket “naturen det billige skidt” stammer fra Otto Gelsteds digtsamling fra 1934, hvor Gelsted ironiserer over den holdning, at kun ting købt for penge har værdi.

Tal fra VisitDenmark viser med al tydelighed, at bølgebrus, vidtstrakte strande og grønne skove sandelig bidrager til Danmarks velstand i en grad de færreste politikere nok havde forestillet sig. VisitDenmark har lavet en 2014 top ti-liste over årsager til at turister tager på ferie i Danmark.
Det er næppe overraskende at det er vores frie strande og kyster, der topper listen. Mere overraskende er det at turisterne prioriterer “naturoplevelser” over “trygt land”, “børnevenligt” og “god service og betjening”.
Selvom det er overraskende er det alligevel ikke helt nyt. En tilsvarende undersøgelse tilbage fra 2011 placerede også naturen i top – flere pladser over f.eks. kulturhistoriske seværdigheder og forlystelser. Med andre ord er naturen tilsyneladende guld værd for det danske samfund.

Er der penge i naturbevarelse?
Men hvad er det for en natur som turisterne er tiltrukket af? Danmarks natur synes umiddelbart ikke særlig storslået i vores gennemfriserede, opdyrkede, flade landskab. Og alligevel! På en tur ned igennem Jylland – startende fra Skagen dukker, der flere perler op. Grenen, hvor havene mødes og den tilsandede kirke i Skagen, der fortæller om naturens kræfter. Råbjerg Mile med sine ørkenagtige dyner af sand, Lille Vildmose, hvor kongeørnen igen yngler, Rold Skov med søer, kilder og troldetræer, de midtjyske heder og søhøjlandet med Gudenåen og Himmelbjerget, Mønsted Kalkgruber med kilometerlange, underjordiske gange og flagermus, Skjern Enge med laks, havørne og vilde heste og ikke mindst Vadehavet med østers, sæler og fugletræk (sort sol).

Det er uden tvivl vores vidtstrakte strande, der er nationens største naturattraktion, men spørgsmålet er om landet ikke rummer et meget større potentiale for grøn turisme end det i øjeblikket er tilfældet. I Danmark har vi vel ikke en tradition for at se natur som en potentiel indtægtskilde? Det er da pænt og hyggeligt med lidt grønne bøgetræer og lilla lyng, men er der ligefrem penge i at bevare naturen? Svaret er tilsyneladende “ja, det er der – og ikke så få endda!” Turistindustrien omsatte i 2014 for mere end 90 milliarder kroner.

Grøn turisme i Danmark. Lystfiskeri ved Skjern Å har udviklet sig til en millionindustri. Mere end 20 km nye stier og cykelruter i de genskabte Skjern Enge har bidraget til mange besøgende, der bl.a. kan opleve Danmarks eneste floddelta og et tiltagende fugleliv.

Kan der ligefrem være penge i at passe på naturen og lave naturgenopretning? Lystfiskere fra hele Europa tager til de genskabte Skjern Enge for at fiske Skjern Å-laks, der for få år siden var på nippet til at uddø. I dag er laksen en millionindustri i området. Naturstyrelsen vurderer at ca. 100.000 besøger de genskabte Skjern Enge hvert år.

Kilder: Food and Culture, VisitDenmark, Thisted Dagblad, naturogide.dk, Naturstyrelsen.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE