Tudsetræf ved trappen

StrandtudseStrandtudser under dørmåtten!
Fuglene kan stikke af – men andre må blive og håndtere den danske vinter. Nogle dyr klarer det ved at sove sig fra vinteren – og en af dem er tudsen. I år har vi fået et særligt rykind af en særlig en af slagsen – strandtudser!

Af Marianne Riis.
Det er blevet køligere og gæssene er begyndt at trække mod syd. Egetræets blade er begyndt at få gyldne farver – og mange blade ligger allerede på plænen og tæt omkring trappen ved bagdøren.

Nu, hvor det er blevet efterår, har strandtudserne søgt mod gode gemmesteder for vinteren. I år er der mange, der er søgt ind omkring vores garage. Strandtudsen evner at grave sig ned – sommetider en meter dybt, men overraskende har jeg ved et tilfælde opdaget en hel lille koloni af strandtudser under dørmåtten ved bagdøren af alle steder!

Tilfældigt opdagede jeg at en lille koloni af strandtudser har forskanset sig for vinteren mellem trappestenene under dørmåtten.

Vores bagtrappe består ret simpelt af nogle store, sammensatte stenblokke. Revnen mellem blokkene passer åbenbart lige til en strandtudse. Jeg opdagede det tilfældigt da jeg ville ryste dørmåtten for blade. 7-8 strandtudser havde klemt sig ind under sprækken – dækket af dørmåtten.

Hurtigtløbende tudse.

Strandtudsen kendes fra den vanlige skrubtudse på sine gulgrønne øjne, men især på den markante, gule rygstribe. Strandtudse er en sjov, lille og tæt tudse med ret korte bagben. Det betyder at den løber mere end den hopper. Af og til når jeg går tur med hunden om aftenen har jeg set en tudse ile afsted henover fliserne. Det ligner næsten en lille mus i halvmørket. Det er ret forbavsende så hurtigt strandtudserne kan løbe.

Tudserne har klemt sig ind mellem sprækken i trappestenene.

Om tudserne vil blive der vinteren over, ved jeg ikke, men det ser ikke bekvemt ud – og synes heller ikke særligt lunt når frosten senere vil bide. Jeg kan dog hverken flytte trappen eller tudserne, så naturen må gå sin gang. I takt med at det begynder at blive koldere, tror jeg at tudserne selv finder en bedre lokalitet for vinteren. Vi får se.

Læs mere om strandtudsen.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder