Dødstrompeten – en fortrinlig spisesvamp!

Lignende artikler

Trompetsvamp - trompetsvampe regnes for gode spisesvampe.
De mørke trompetsvampe er blandt de bedste spisesvampe vi har herhjemme. Foto: David Perez, CC BY-SA 3,0, wikimedia.

Tidligere kaldte man den mørke trompetsvamp for dødstrompet! Et navn som tyskerne i øvrigt stadigvæk benytter. Man troede nemlig, at den mørke svamp var et dårlig varsel fra gud.

Et overflødighedshorn.

Tyskerne har beholdt navnet dødstrompet men det til trods, er det nok de færreste svampeentusiaster, der vil se fundet af Trompetsvampen (Craterellus cornucopioides), som et dårligt varsel – tværtimod. For bag ved sit lidt dystre udseende, gemmer sig en af de bedste spisesvampe vi har herhjemme. Trompetsvampen, der i øvrigt er en del af kantarelfamilien, er nemlig med sin gode smag og faste konsistens velegnet til alt fra stegning på panden til pizza og suppe, men er også rigtig fin i sovs. Trompetsvampen er i øvrigt også egnet til tørring så den kan bruges senere. Mulighederne er mange og smagen helt i top og det er da heller ikke uden grund, at englænderne kalder den for ”Horn of Plenty” – overflødighedshornet.

Annonce:
Brug altid en god, nyere svampebog! Find den her!

Skifter farve i fugtigt vejr.

For svampekendere er forvekslingsmulighederne små, men for ukyndige kan trompetsvampen forveksles med Sværtende skørhat (Russula nigricans) og grå kantarel (Craterellus cinereus). Førstnævnte kan snyde lidt når de står i skoven om efteråret helt sorte. Sværtende skørhat rådner nemlig ikke som andre svampe, men bliver med tiden sorte som kul og ligner nærmest mumificerede svampe. Endvidere har skørhatten lameller hvilket ikke er tilfældet ved trompetsvampen. Den grå kantarel adskiller sig ved, at den har tydelige lister og ikke lameller. Trompetsvampen har ikke egentlig hat, stok eller lameller/rør/pigge. Et andet kendetegn for trompetsvampen er, at imens ydersiden af svampen er grå i tørt vejr, skifter farven i vådt vejr til sort/blygrå.

Fakta om trompetsvampen:
  • Navnet trompetsvamp kommer af svampens tragtform hvor den øverste rand bøjer lidt nedaf.
  • Svampen er hul hvilket giver hjemsted for en del smådyr, så den skal renses godt inden spisning.
  • Den varierer fra 3 cm og helt op til 15 cm i højden.
  • Den er almindelig i Danmark, særligt i Østjylland og på øerne.
  • Den findes oftest i løvskov med bøg som den oftest danner mykorrhiza med.

Husk i øvrigt altid de 10 svamperåd når du samler svampe.
MR/

Kilde:”Svampe du kan spise” af Jens H. Petersen, svampeatlas, fugleognatur.dk, vestrehus.dk. Featured billede: Trompetsvampe. Foto: David Perez, CC BY-SA 3,0, wikimedia.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,499FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close