Tragtspinder med berygtet omdømme

Edderkopen Tegenaria agrestis er udbredt i Mellemeuropa, men er også fundet i Danmark. Foto: Foto: Rainer Altenkamp, CC BY-SA 3.0, Wikimedia.
Ruderat-husedderkoppen er udbredt i Mellemeuropa, men er også fundet i Danmark. Foto: Rainer Altenkamp, CC BY-SA 3.0, Wikimedia.

Tragtspinderen Eratigena agrestis (tidl. Tegenaria agrestis) er en ret ny husedderkoppeart i Danmark, der har bredt sig fra Mellemeuropa. Arten blev fundet i DK første gang i 2002. Edderkoppen er hidtil kun kendt fra få lokaliteter, men ventes at brede sig.

Indvandrer fra syd
I modsætning til hvad de fleste tror så er flere danske edderkopper i stand til at bide, så det kan føles ganske betragteligt! Det er velkendt at den store rovedderkop og vandedderkoppen kan give smertefulde bid, men nu har en ny slægtning til vores hjemlige husedderkopper også meldt sig på banen.

Tragtspinderen Eratigena agrestis (tidligere Tegenaria agrestis), der også kaldes ruderat husedderkop, har bredt sig fra Centraleuropa til Danmark, hvor arten blev fundet for første gang i 2002 (DMU). Hidtil er den kun fundet få steder herhjemme, men den ventes at brede sig i de kommende år. Agrestis er især i USA kendt under navnet “hobo spider” med et ry for alvorlige bid med langsomt helende sår og men til følge.

Er ikke aggressiv, men bider i forsvar.
Ifølge amerikanske kilder er edderkoppen ikke aggressiv og i mange tilfælde udtømmer den ikke sin gift når den bider i forsvar. De hyppigste bid sker når man ved et uheld klemmer den f.eks. ved at tage et stykke brænde, hvorpå den sidder på eller et stykke beklædning, hvor edderkoppen har gemt sig.  Den “nye” edderkop har en kropstørrelse på ca. 12 mm og måler med ben ca. 3,5 cm.

Husedderkopperne er nok dem, der oftest får betegnelsen “ulækker” når man finder den i badekarret eller håndvasken. Husedderkoppen er brunlig og tydelig behåret og har ingen smukke farvetegninger i stil med f.eks. korsedderkoppen. Herhjemme findes flere arter. Den almindelige husedderkop (T. domestic) og den store husedderkop (T. atrica) ses almindelig i huse, udbygninger og kældre. I modsætning til disse to velkendte husedderkopper forekommer agrestis-arten typisk udendørs.

Påstået bidsår fra husedderkoppen Tegenaria agrestis, der nu findes i Danmark. Washington State University

Edderkoppebid
Ruderat-husedderkoppen er blevet indslæbt fra Europa til USA, hvor den kendes under navnet Hobo spider. Hvert år forårsager edderkoppen i USA tilsyneladende mange bid.
Giften virker nedbrydende på vævet og giver sår, der kun langsomt heler. Selve bidet føles næsten ikke, men efter nogen tid begynder giftens virkningen at ses og mærkes. Af samme grund er mange gennem tiden muligvis blevet bidt uden at kende sammenhængen mellem edderkoppen og det efterfølgende sår.

Undersøgelser i gang
Et forskningsprojekt skal kortlægge om den europæiske form af agrestis er helt magen til den amerikanske. I Europa kendes ingen bid fra edderkoppen, mens den i USA er blevet berygtet for netop at bide. Indtil videre er arten på listen over dyr, der ikke må holdes i fangenskab i Danmark p.g.a. potentiel fare.

Forbudt at holde i fangenskab i Danmark
I følge Bekendtgørelse om privates hold af særlige dyr fremgår af § 3. Der må ikke holdes dyrearter, som kan frembyde fare eller er særligt vanskelige at holde på en dyreværnsmæssigt forsvarlig måde, herunder nævnes Tegenaria agrestis.

Kilde: Wikipedia, hobospider.com

 

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE