Tornirisken og terrassedøren

Lignende artikler

Tornirisken er en af det åbne lands smukkeste småfugle. Foto: Pierre Dalous, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.
Tornirisken er en af det åbne lands smukkeste småfugle. Foto: Pierre Dalous, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.

Tornirisken, der flygtede ind i terrassedørens spejlbillede.

Af Marianne Riis.
“Bump” lød det en dag på terrassedøren. Til min store ærgrelse var det tornirisk-hannen, der var fløjet imod terrassedøren. Jeg kom ud tids nok til at se årsagen. Over haven fløj spurvehøgen væk med en hale af ophidsede svaler efter sig. Høgen havde indledt et af sine pludselige overraskelsesangreb. Som et lavt fly stryger den henover jorden og pludselig er den der! Småfuglene panikker til alle sider – og det var altså her at “min” tornirisk denne gang skæbnesvangert tog flugten mod terrassedørens spejlende billede.

Den smukke tornirisk-han fløj ind i ruden i terrassedøren.
Den smukke tornirisk-han fløj ind i ruden i terrassedøren.

Sommeren igennem har jeg haft fornøjelsen af to tornirisker, der har bygget rede i hækken. De fine finker, der er lidt mindre end skovspurven, har været aktive og fra terrassen har jeg fulgt hvordan de fortravlet flyver til og fra reden med føde til de krævende unger.

Tornirisken var død. Min ærgrelse var dobbelt. Høgen kunne lige så godt have fået glæde af den kønne finke – og reddet lidt mad til sine egne sulte unger et sted ovre i de tætte graner. Nu var det bare spild. På den baggrund besluttede jeg at fotografere den smukke fugl – og lave en lille artikel til NaturGuide.dk. Der er sikkert andre end mig, der kan betages af så køn en lille fugl…

Tornirisken i min hånd.
Tornirisken i min hånd.

[quote_box_center]
FAKTA OM TORNIRISKEN
Tornirisken er almindeligt udbredt i Danmark i det åbne land, selvom den ikke er så talrig som tidligere. Fuglen lever primært af frø som den finder på jorden på marker, enge og heder med kort vegetation.

Tornirisken er kun på visit i det danske sommerland. Vinteren tilbringer den længere mod syd i det sydvestlige Europa – eller måske endda helt i Nordafrika.
Som så ofte hos fuglene er det hannen, der har den smukkeste farvedragt. Tornirisk-hunnen er beskeden grå, men hannen har et intenst rødt bryst og en rød plet i panden.[/quote_box_center]

ANNONCE
ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,048FansLike
2,255FølgereFølg

Seneste artikler

Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close