Test af Bachgold vandfilter, der sikrer dig rent drikkevand

Schweiziske Bachgold er på banen med praktisk vandfilter, der giver rent drikkevand på få sekunder.

Tænk, hvis vi blot kunne drikke rent vand fra søer og vandløb når tørsten trængte sig på. Det kan vi desværre ikke umiddelbart – og det skyldes ikke kun vores egen menneskeskabte forurening, men også helt naturligt forekommende årsager som bakterier, protozoer og parasitter.

Drikkevand er som bekendt en livsnerve og der er efterhånden udviklet flere ret fantasiske rensefiltere, der kan medbringes i felten. Vi kender i forvejen det amerikanske Grayl-vandfilter og det danske Lifestraw. Nu er et schweizisk firma på banen med et meget lovende vandfilter; Bachgold Outdoor, der allerede får gode anmeldelser fra bushcraftere på nettet.
Herhjemme sælges filteret af Basha Outdoor Gear og Naturmagasinet har fået lov at teste det forholdsvis nye filter på det danske marked.
Essensen af Bachgold Outdoor er et aktivt kulfilter, der renser vandet for bakterier, virus, parasitter, tungmetaller m.m.

BACHGOLD OUTDOOR vandfilter i tal:
– Fjerner 99,99% bakterier som Leptospirose, E. coli
– Fjerner 99,99% vira som Hepatitis og Norovirus
– Fjerner 99,99% protozoer som guardia, parasitter & amøber
– Filtrerer tungmetaller, kemikalier, partikler, sand og uklarheder
– Filtrerer microplast og pfas
(Kilde: producenten/bachgold-outdoor.com)

Bachgold med i felten…

I forbindelse med en vandring over de atlantiske klitheder i det nordlige Vendsyssel tog vi Bachgold-filteret med i ryksækken. Klitheden er fantastisk at vandre igennem – og vel det nærmeste vi kommer på en dansk vildmark. Her kan øjet stadig kigge langt mod horisonten og til tider må kompasset frem for at holde retningen. Her i det sene efterår er klitheden klædt i gyldne farver og selvom det er sent på året finder vi endnu tranebær, revlingebær og mosebøllebær…

Filteret drejes og trækkes op af beholderen. Det går lidt stramt første gang man prøver. Vandbeholderen fyldes ca. 3/4 med vand før filteret trykkes ned i beholderen og tvinger vandet op gennem filteret.

Kombineret filter og drikkedunk kan rense 650 ml på få sekunder

Bachgold-rensefilteret kombinerer filter og drikkedunk og rummer 650 ml. Normalt vil jeg foretrække at hente drikkevand fra rindende vandløb, men efter at have vandret et stykke tid kommer vi forbi en af hedens søer, der er ret vandfyldte på denne årstid. Her skal filteret testes! Vandet virker klart og vi kan se bunden, men da vi samler vandet op i hænderne virker det lidt gulligt.

Vi fylder beholderen fyldes med vand fra en af klithedens søer – op til max-mærket på siden af beholderen.

Filteret drejes og trækkes op af beholderen. Der er ikke gevind, der skal skrues. Derpå fyldes den tomme beholder med vand fra vandhullet – næsten op til max mærket på siden af beholderen. Herefter tager jeg filteret og trykker det langsomt og roligt ned i beholderen. Det kræver et fast tryk, men det går ret nemt – især hvis drikkelåget åbnes, så luften kan komme op. Bachgold er verdens første og foreløbigt eneste selvtryk-filter med hul fiberteknologi.

Filteret trykkes forsigtigt ned gennem beholderen. Det kræver et fast tryk. Sørg for at drikkelåget er åben, så luft kan komme ud.

Smager af rent vand…

Jeg hælder vandet over i en kop og lugter til det og smager herefter lidt forsigtigt på vandet. Vi har ikke mulighed for at laboratorie-teste vandet, men der er ingen lugt og vandet smager udmærket – og ser glasklart ud. Bachgold er designet til at drikke direkte af beholderen. Det går fint, men det opslåede drikkelåg kan være lidt i vejen for næsen, men det er foreløbigt det eneste minus vi kan finde ved Bachgold-modellen.
Producenten lover at Bachgold forbedrer smag, duft og udseende – og vi kan i hvert fald konstatere at vandets gullige farver er forvandlet til noget, der ligner klasklart vandhanevand.

Vandet ligner almindeligt postevand – efter en tur gennem filteret. Smagen er ret neutral og smager meget som det hjemme fra vandhanen.

Lang levetid

Man kan købe et nyt filter til koppen, men da filterkapaciteten er angivet til 1500 l er der til vildt mange ture. Da koppen kan rumme 650 ml betyder det i praksis at du kan bruge den 2500 gange. Det er nok langt mere end de fleste inkarnerede feltbisser vil få brug for. Producenten angiver at filteret skal skiftes når der simpelthen bliver for meget modstand i filteret når det trykkes ned i koppen.

  • Karabin medfølger og Bachgold-filteret kan derfor let hænges fast på rygsækken.
  • Prisen er i skrivende stund knap 450 kr. hos Basha Outdoor Gear.
Der medfølger en karabin-hage, så det er let at fastgøre filteret til rygsækken. Filteret kan bruges 2500 gange inden det skal skiftes.

Beholderen er fremstillet af BPA-fri plastic og silikone. Bortset fra selve filteret, der kan skrues af, kan de øvrige dele tåle maskinvask.


NaturGuide.dk modtager ikke provision af produkt og omtale, men Basha Outdoor Gear, der forhandler Bachgold, har stillet produktet til rådighed til test.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE