Tæt på Danmarks kraftigste edderkop

Lignende artikler

Stor Rovedderkop regnes for Danmarks største edderkop - målt i kraft og volume.
Stor Rovedderkop regnes for Danmarks største edderkop – målt i kraft og volume.

Dolomedes – alene navnet lyder som en kraftkarl! Dolomedes er det videnskabelige slægstnavn for den store rovedderkop (Dolomedes fimbriatus), der regnes for Danmarks største og kraftigste edderkop. I benspænd kan den ikke måle sig med Stor Husedderkop, men i vægt og volume er den at regne for landets største.

Kan fange fisk
Stor rovedderkop – eller moseedderkop, som den også af og til kaldes, holder til i nærheden af vand. Den kan jage ved at løbe henover vandoverfladen og fange byttedyr, der er faldet i vandet. Den kan sågar tage turen under vandets overflade og fange haletudser og mindre fisk. Bliver edderkoppen skræmt kan den også dykke under vandoverfladen og forsvinde mellem vandplanterne.

Se videoen her, hvor Stor Rovedderkop slæber af sted med en lille fisk:

Hunnen er størst – og kan nå et benspænd på 6-7 cm.
Hunnen, der bliver størst, er kraftig bygget. Kroppen måler op til 2½ cm og edderkoppens benspænd kan nå 6-7 cm. Farven er mørk chokoladebrun med to let genkendelige hvidgule striber ned over ryggen.

Kan bide!
For søens og mosens smådyr kan rovedderkoppen være et fatalt møde, men Stor Rovedderkop er ikke farlig for mennesker, selvom den kan give et ubehageligt bid, der kan minde om et hvepsestik. Undlad at tage den op i hånden!

Stor Rovedderkop kan bide igennem menneskehud og give et ufarligt, men ganske ubehageligt bid. Tag den derfor ikke op i hænderne!
Stor Rovedderkop kan bide igennem menneskehud og give et ufarligt, men ganske ubehageligt bid. Tag den derfor ikke op i hænderne!

Udbredelse.
Stor Rovedderkop ses sjældent trods sin størrelse da den hurtigt gemmer sig ved forstyrrelser. Edderkoppen er udbredt over det meste af Danmark uden dog at være almindelig.
/NL

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,115FansLike
2,504FølgereFølg

Seneste artikler

Gråsisken på gennemrejse

Med ét bliver trækronerne levende. Finkefugle i hundredetal går synkront på vingerne henover birkesumpen. Det er gråsiskener fra nord på gennemrejse! Af Marianne Riis Vi...

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close