Svanen blunder sig ud af vinterkrisen.

Lignende artikler

En gruppe af knopsvaner og sangsvaner sparer på kræfterne og blunder sig til bedre tider.
En gruppe af knopsvaner og sangsvaner sparer på kræfterne og blunder sig til bedre tider.

Svanen går over på energispareprogram når vinteren for alvor sætter ind.

En hård vinter tager livet af mange fugle. Mens mange småfugle sætter alt ind på at søge føde og udnytte vinterens få lyse timer, har svanerne en anden metode. Hos knopsvanen, vores nationalfugl, klares hårde kuldeperioder ved at svanen skruer helt ned for energien og blunder sig frem til bedre tider.

Svanerne lever af planteføde, som de finder i søer og lavvandede fjorde, hvor de kan nå bunden med deres lange hals. Når kolde vinterperioder lukker vandspejlet med is fjernes også svanernes adgang til deres fødekammer.
Svanerne søger umiddelbart mod åbne isvåger, men også her bliver fødegrundlaget hurtigt begrænset og i stedet for at trække væk og lede efter isfrie lavvandsområder, putter svanerne hovedet under vingen og lægger sig til hvile på isen. Simpelthen for at spare på energien og håbe på snarlige, bedre tider. En passiv knopsvane på isen er derfor sjældent i nød som mange tror. Den er blot gået over på sit energispare-program.

Sovende svaner.
Sovende svaner.

Sidst på efteråret vejer en velnæret voksen knopsvanehan cirka 12 kilo, hvoraf de 3 kilo er fedt. Når svanen er i ro, forbrænder den cirka 65 gram fedt om dagen. Med 3 kilo fedt på kroppen, rækker det til seks-syv uger på vågeblus uden vand og mad.

En svane, der møder vinteren sund og velnæret kan tåle at tabe 3-4 kg af sin vægt. Kræver en langvarig vinter yderligere passiv fedtforbrænding, hvor svanens vægt når under de 8 kg, vil svanen være i overhængende fare for at dø af sult.
/NL

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,493FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close