Storken er kommet usædvanligt tidligt i år. Årsagen tilskrives en mild vinter samt de hastigt tiltagende klimaforandringer.
Forårsbebuder.
Tidligere var storken en rigtig forårsbebuder når den ankom i marts, men de senere år har de første storke indfundet sig tidligere og tidligere. I år er de første storke allerede ankommet her sidst i januar – alt for tidligt fristes man til at sige. For nok får de første storke de bedste ynglepladser, men i januar og februar er der stadigvæk småt med føde til storkene. Der er også stadigvæk risiko for vintervejr og en længere periode med frost og sne kan betyde døden for en stork, fortæller Jess Frederiksen fra Storkene.dk
Ændret trækrute.
Ifølge Jess Frederiksen har mange storke droppet det lange træk til Afrika på grund af de kortere og mildere vintre. Nu går trækket for mange storke kun til Spanien og Portugal eller det sydlige Frankrig. Det gør, at de er fremme ved ynglepladserne allerede efter 1-2 ugers flyvetid, hvor de storke der kommer fra Afrika er omkring 6 uger undervejs. Afrika-storkene ankommer omkring marts, hvor der normalt er rigeligt med naturlig føde på vores breddegrader.
Storken er ikke den eneste fugl som har ændret trækvaner. Det gælder eksempelvis også for den røde glente, grågåsen og tranen.
Vi har i Danmark haft overvintrene storke i Gundsølille og Veksø. Ifølge Storkene.dk kan vi i Danmark forvente at se de første trækkende storke i starten af marts.
MR/
Kilde: storkene.dk